Pár-Beszéd Bátori Évával a Rózsavölgyiben

Pár-Beszéd - zenével és irodalommal címmel indult műsor a Rózsavölgyi Szalonban. A következő alkalommal operaénekes pályatársaival beszélget Bátori Éva.

A műsor szerkesztőjeként Bátori Éva arra kíváncsi, hogy ma is aktív vagy nemrég még színpadon lévő kolléganői: Csavlek Etelka, Iván Ildikó, Kasza Katalin és Sass Sylvia miért fordultak-fordulnak más művészeti ágak felé, hogy pályájuk és persze az életük így váljon még teljesebbé. A Dél-Franciaországban élő Sass Sylvia skype-on kapcsolódik be a csevegésbe.  
"Vajon hogyan hat a versírás az éneklésre, a festésre, a kerámiázásra vagy szobrászkodásra és mindezek egymásra? Ez a kérdés foglalkoztatott - mondta el az MTI-nek Bátori Éva, hozzátéve, a szalonesten a művésznők eredeti hivatásához illően megzenésített versek is szólnak. Bátori Éva például Kasza Katalin, a neves Wagner-hősnő, a Parsifal emlékezetes Kundryja Telehold című költeményét Selmeczi György muzsikájával mutatja be. 

batori_evaBátori Éva, fotó: port.hu

"A művészet komplexitása megbabonázza az igazi művészt, nem létezhet határok közt - hangsúlyozta Bátori Éva. - Sokan ezt a sokrétűséget kutatva ecset, penna, vagy - mondjuk - agyag után nyúlnak. Nagy örömmel mutatok be olyan operaénekeseket, akik életük folyamán több, párhuzamosan futó úton közlekednek." 
A hang inspirálja azt, ami a vászonra kerül vagy fordítva, a színek kavalkádja ösztönzi az énekest e színek hangbeli megszólaltatására? "Léteznek érzések, amelyeket nem lehet megénekelni, de meg lehet festeni? Egy színpadi gesztus, amely egy géniusz remekművének éneklésekor keletkezik, festménnyé válhat-e? Örök kérdés: mi a különbség vagy épp az azonosság az előadó és az alkotó művészi lét között?" - fűzte hozzá az énekesnő. 
Az est felépítésében Annette Dasch világhírű német szoprán Dasch Szalon című, a német közszolgálati televíziókban rendszeresen látható show-ja volt az egyik mintaképe - árulta el Bátori Éva. "Az persze gazdag kiállítású, látszik, hogy komoly háttérrel készül. Témáival, stílusával Annette Dasch elegánsan, könnyeden, de intelligensen fordul a közönség felé, nem oktat, hanem élményt ad. Márpedig a nyitott közönségre nagy szükségünk van, nélküle nincs kultúra."

A januári kiállítási program is ehhez a műsorhoz illeszkedik, már láthatók a szalonban Sass Sylvia, Iván Ildikó festményei, és a beszélgetésre Csavlek Etelka elviszi a kisplasztikáit.

Időpont: január 11. (péntek) 19:30

süti beállítások módosítása