Koltay Gábor válasza Szörényi Leventének

Koltay Gábor rendező a Heti Válaszban reagált arra, amit Szörényi Levente az Elegem van! című interjúban kifejtett a művészeti élet állapota, az István a király és a Nemzeti-pályázat kapcsán.

Az előzményekről:

A kérdésre, miért volt fontos, hogy nyilvánosak legyenek Alföldihez szóló, elismerő sorai, a zenész úgy felelt: "Azért, mert már elegem van abból, hogy az úgynevezett nemzeti, polgári oldalon mindent le kell nyelnem, csak azért, mert nemzeti.Hogy egyfolytában elnézést kell kérnem, ha valami nem tetszik, különben rám sütik, hogy nem vagyok eléggé magyar, meg tolnak át a baloldalra, ahogy teszik most Szegeden. Művészetet szeretnék látni" - nyilatkozta Szörényi Levente a Heti Válasznak, aki az István a király jubileumi felújításáról is szót ejtett.

“Amikor az ötlettel annak idején Nemeskürty tanár úrnál jártunk, kinézett az ablakon és azt mondta: "Szent István dalra fakad? Ez akkora képtelenség, hogy csak zseniális lehet!" Az egyik Illés-klubos ezt parafrazeálva írta ki a honlapjukra nemrég: "Az István, a királyt Alföldi rendezi? Ez akkora képtelenség, hogy csak zseniális lehet!" Kedves, de ha más szempontból közelítünk, egyáltalán nem furcsa, hogy Robi rendezi az Istvánt. A darab az ősbemutató idején is kortárs produkció volt. Götz Béla díszlettervező munkája, Novák Tata zseniális koreográfiái és egy remek darab talált egymásra, s Koltay Gábor szervezőtehetsége is sokat hozzátett az eredményhez. Akkor is így van ez, ha művészi vénája Gábornak például sosem volt. Alföldinek viszont van” – közölte a Heti Válasszal Szörényi, aki hozzátette, elege van abból, hogy az úgynevezett nemzeti, polgári oldalon mindent le kell nyelnie, csak azért, mert nemzeti és abból, hogy érdekközösségek harcolnak egymással, szinte maffiaszerűen.

koltay_gabor

Koltay Gábor reagált:

"Elegem van! címmel Szörényi Levente úgy érezte, nyilatkoznia kell a magyar kulturális és művészeti élet aktuális kérdéseiről. Az interjúban degradáló kijelentéseket tett személyemről, törekvéseimről, munkáimról, de - fenntartva a vélemény szabadságát - tudni kell, hogy az általa közzétett tények a valóságtól nagyon távol állnak. Tizenhét éve, korábbi hasonló alkalmakkor soha nem reagáltam arra, amit rólam mondott, de lassan betelik a pohár" - fogalmazott a rendező a Heti Válaszban, aki arról írt, korábban barátok voltak Szörényivel.

"Az interjút olvasva elgondolkodom azon, vajon a szokatlanul személyeskedő indulatok mögött mi állhat? Esetleg nem arról van-e szó, hogy eltávolodásunk óta, 17 éve, igazi nagy művet, igazi sikert, amellyel milliók szívéhez lehet eljutni, nem sikerült Leventének produkálnia?  Szörényi Levente részegnek titulálja az 1984-es szegedi István-bemutató résztvevőit. E hamis kijelentéssel önmagát minősíti. A darab 25 éves évfordulója után most újra megalázza azokat, akik sikerre vitték művét, s akiknek élete végéig hálásnak kellene lennie? Még a darabért, az első, eredeti előadásokért rajongó milliókat is megsérti, hiszen ők így, az akkori résztvevőkkel, velünk együtt szerették meg a művet és raktározták el szívük legmélyén. Lehetséges, hogy a közönség pontosan tudja, hogy ez egy ritkán megismételhető csapatmunka volt? Leventéék pedig mindeközben letiltják az ősbemutatóról készült filmem forgalmazását, bár az új és új generációk ma is a darab azon verzióját keresik.  Ha ilyen lesújtó véleménnyel volt rólam már a kezdetekkor, nem gondolkodik-e el azon, hat évvel később vajon miért engem kért fel, hogy az István, a királyt a rendszerváltozás évében, 1990-ben újra megrendezzem Szegeden, majd "91-ben Dunaszerdahelyen, "93-ban a tízéves évfordulón, Szentbékkállán, "95-ben pedig a Margit-szigeten? És miért bízta rám "89-ben a Margit-szigeti Innin és Dumuzi, majd "90 szeptemberében a felejthetetlen népstadionbeli István, a királyt és Illés-koncertet, "92-ben a sevillai expó István, a királyát, "93-ban pedig az Attila, Isten kardját? Ezen produkciókban egyvalami egészen bizonyosan közös volt: nem a pénz, hanem a jó szándékú akarat, a fontos gondolatok kimondásának szándéka hozta létre őket" - jegyezte le Koltay Gábor.

"Szörényi Leventének (...) őszintén kívánom, hogy - szemmel láthatóan az idő múlásával sem lanyhuló-energiáit inkább ismét olyan zenék írásának szolgálatába állítsa, amelyek eljutnak az emberek szívéhez" - írta Koltay Gábor, a Heti Válaszban.

süti beállítások módosítása