„Határtalan Színjátszás” - konferencia a hálózatépítésről Zentán

A Magyar Szín-Játékos Szövetség (MSz-JSz), mely a Kárpát-medencében működő, magyar nyelven játszó, amatőr színházak ernyőszervezete és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI-Zenta, SRB) január 18-20. között rendezi meg Zentán a „Határtalan Színjátszás” című konferenciát.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség közleménye:

Eddig mintegy hatvan résztvevő jelezte részvételét a „Határtalan Színjátszás” című konferencián. A magyarországi régiók képviselőin kívül jönnek Szlovákiából, Ukrajnából, Szilágyságból és Erdélyből, valamint Szerbiából, Horvátországból és a szlovéniai Lendváról is.

A program és benne a zentai konferencia alapcélja egy régiós hálózat létrehozása, mely segít abban, hogy az MSz-JSz elnöksége és tagsága szervezettebb módon és naprakészen tudjon értesülni a területen zajló folyamatokról, megoldandó problémáiról, projektjeiről. A színjátszók civil szervezete ehhez kereste és találta meg azokat a személyeket, közösségeket, intézményeket, melyek a saját, helyi hatókörükön túl, készen állnak arra is, hogy régiós rendezvények szervezői, animátorai, házigazdái legyenek, adott esetben ajánlásokat tegyenek az ott bemutatott produkciók forgalmazására. Az MSz-JSz elnöksége három-öt év alatt szeretne eljutni ahhoz az ideális állapothoz, hogy rezidensei közvetlen és hasznos mediátorai legyenek ennek a szcénának.

szinjatekosA zentai találkozót megelőzően négy, sikeres elő-konferenciára került sor Vasváron, Csehimindszenten, Inárcson, és Pápán. Zentával nem ér véget az alapozó munka, hiszen még jó néhány régióban csak ez után lesz az első megbeszélés.

A mostani konferencia feladata, hogy az azt megelőző regionális megbeszélések felvetéseit összegezze, hogy találkozzanak egymással azok, akik jövőben koordináló szerepet tudnak vállalni régiójuk színjátszóinak, csoportjainak szakmai életében, hogy közelebb hozzák a csoportokat egymáshoz, és a más régiókban működő társulatokhoz. Cél az is, hogy eszmecserére hívja a terület állami önkormányzati és kisebbség-politikai felelőseit, az amatőr színjátszással hivatásból foglalkozókat határon innen és túl.

Programterv:
2013. január 18., péntek:
10.00: Indulás Budapestről a Hősök teréről
13.00: Ebéd Zentán
14.00: Színjátszás határok nélkül. A Kárpát-medencei konferenciát megnyitja mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója. Megnyitóelőadást tart Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke
A konferencia első szakasza, magyarországi ismertetők
17.00: Szobafoglalás
18.00: Vacsora
19.00: Szakmai látogatás Magyarkanizsára a Nagy József Regionális KreatívMűhelybe, majd borkóstoló a Nagy-Sagmeister Borászat pincéjében
2013. január 19., szombat:
09.00: Reggeli
10.00: A konferencia második szakasza: régiós ismertetők, a rezidensekbeszámolói a térség színjátszós helyzetéről
13.00: Ebéd
14.00: A konferencia harmadik szakasza: vajdasági ismertetők
16.00: Indulás Szabadkára
17.00: Városnézés
18.00: Vacsora
19.30: A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Tapasztalt asszony című színházi előadásának megtekintése
Írta: Tasnádi István és a társulat. Rendezte: Tasnádi István
2013. január 20., vasárnap:
10.00: Reggeli
11.00: Összegző megbeszélés, a Magyar Szín-Játékos Szövetség zárszója
12.30: Ebéd, hazautazás
A konferencia helyszíne:
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet / Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara / Institute for Hungarian Culture in Vojvodina
24400 Zenta/Senta, Posta utca 18.

süti beállítások módosítása