'Nem áll mögöttem a politika' - Balikó Tamás a szegedi pályázatról

Balikó Tamás 18 éven át vezette a pécsi színházat, most pedig a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázik. A színész-rendezővel a Délmagyar beszélgetett. Lapszemle.

A Délmagyar cikkéből:

"Szegeden kezdtem a pályám, mert annak idején Ruszt József az egész végzős főiskolás osztályunkat levitte. Személyes kötődés is kialakult; nemcsak a színházban, azon kívül is sok barátom van Szegeden. Ismerős a feladat azért is, mert a Pécsi Nemzeti Színház, amelyet 18 éven át vezettem, strukturális szempontból hasonló: az akkor még hozzá tartozó bábszínházzal együtt négy tagozatú teátrum volt. Tudom, milyen érzékeny feladat egy ilyen hatalmas intézmény kiegyensúlyozott vezetése" - mondta Balikó Tamás a Délmagyarnak.

"A szegedi drámai tagozat munkája, teljesítménye, építkezése, a vele való vezetői törődés és az előadásokban megjelenő gondolkodás, a mögötte álló feltételezhető szellemi műhely és a társulati létezés is kicsit matt, nem elég karakteres, különösen, ha a nagyon is karakteres, izgalmas operatársulattal, operaélettel összehasonlítjuk" - véli Balikó, aki szerint a szegedi Kortárs Balett az ország legjobb együttese; olyan érték, amit az operával együtt szeretne megőrizni.

baliko_tamasFotó: pecsma.hu

"Szeretném, ha a társulattal dolgozna Korognai Károly, aki annak idején olyan színházat hozott létre vezetőként Szegeden, ami számomra nagyon rokonszenves, imponáló volt. Aprólékos figyelemmel, okosan építette a társulatát, megfontoltan, friss ízléssel a repertoárt. A fiatal generációt képviselő színész-rendezőre, Szőcs Arturra is számítok, aki tanítványom volt. Szeretném, ha egy olyan fantasztikus tudású mester is dolgozna a társulattal, mint Csiszár Imre. Az operatársulatot Gyüdi Sándorra bíznám, aki iskolatársam volt a pécsi gimnáziumban. Ő a régi korrektségével, nyíltságával azt mondta: ha úgy adódna, hogy az én pályázatomat ítélnék a legjobbnak, vállalná mellettem a zenei élet kézben tartását. Ez nagyon megnyugtató számomra" - mondta Balikó Tamás.

"Mögöttem semmiféle politikai támogatás nincs, engem az elmúlt négy-öt évben mindkét oldal, a szociálliberálisok és a jobboldaliak is megcibáltak. A világnézetem markáns része az életemnek, de apolitikus vagyok, különösen aktuálpolitizálásba nem vagyok hajlandó belemenni. Sohasem kérdeztem meg a legkülönbözőbb nézeteket valló barátaimtól sem, hogy kire szavaztak. Abban hiszek: az ország egyszer végre rájön, hogy szakemberekre kell bízni minden területen a vezetést" - hangsúlyozta Balikó Tamás.

A teljes cikk a delmagyar.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása