Mandragóra - Háy-darabot mutat be a Figura Stúdió Színház

A Figura Stúdió Színház január 19-én, szombat este 7 órától mutatja be az idei évad első bérletes, nagytermi előadását: Kövesdy István rendezésében Háy János Mandragóra című vígjátékát, mely Niccolo Machiavelli azonos című színművének átirata. 

A darabról:

Machiavelli Mandragóra című komédiája öt évszázaddal ezelőtt íródott. A darab akkor elképesztő merészségnek bizonyult társadalom-, erkölcs- és jellembíráló üzenetével. Nem véletlen, hogy Háy János épp ezt a komédiát írta újra és tovább: botrányos volta, ideális szerelem és intrika különös keveréke által Machiavelli vígjátéka a mai kor számára is érvényes kérdéseket vet fel.

Háy és Machiavelli története majdnem ugyanaz, mindkettő a klasszikus komédia stílusából építkezik, használja annak bevált módszereit, szereplőit, fordulatait. A két mű közötti fő különbség a nyelvezet. Háy pikáns, kortárs beszédstílussal és kiszólásokkal teszi még aktuálisabbá Machiavelli darabját.

figura

Izgalmas kísérlet a helyszínváltás is: Firenzéből a Vadnyugatra kerül a történet. Egy Istentől (és minden életrevaló szülöttétől is) elhagyott kisváros a helyszín, ahol a megszokott reggeli (déli, délutáni és esti) pisztolydurrogástól, néhány alkalmi lincseléstől eltekintve alig történik valami érdemleges.

Ebbe a porfészekbe – melyet a sors kiszámíthatatlan kegyelme szülővárosául rendelt – tér vissza Callimaco, aki bohó ifjúévei során egy élettől pezsgő, távoli nagyvilág mondén fővárosaiban, szépasszonyok szoknyái közt kereste az egyetlen, makulátlan és igaz Szerelmet. Vonzalmának tárgya ezúttal Lukrécia, a Vadnyugat talán egyetlen ártatlan és tiszta asszonya.

Callimaco vágyakozásából, az elérhetetlen utáni sóvárgásából bontakozik ki a cselvígjáték története s halad szövevényes intrikák, megvesztegetések, hazugságok, átverések során át a kétes értékű végkifejletig, hogy végül egy csipetnyi mandragóra főzet tegyen pontot e furcsa komédia végére. 

Mandragora_plakat

Háy János: MANDRAGÓRA

komédia Niccolo Machiavelli színműve alapján

CALLIMACO: Moşu Norbert-László

LIGURIO: Kolozsi Borsos Gábor

SIRO: Mihály Alpár Szilárd

NICIA: Henn János m. v.

JUAN: Köllő Nándor András

SOSTRATA: Bartha Boróka

LUKRÉCIA: Máthé Annamária / Vajda Gyöngyvér

PAP: Kovács Károly e. h.

ASSZONY: Tamás Boglár / Boros Mária

COWBOYOK: Molnár Cs. Antal, Angi Károly, Blénesi Zoltán,Máthé Annamária / Vajda Gyöngyvér  

Zeneszerző: Apostolache Kiss Zénó

Díszlet- és jelmezetervező: Damokos Csaba 

Rendező: Kövesdy István

Bemutató: 2013. január 19., 19.00 – nagyterem 

(érvényes a Ferenczy István-felnőttbérlet és a Páll Vilmos-pedagógusbérlet) 

Következő előadás 2013. január 21., 16.00 – nagyterem

(érvényes a Salamon Ernő-diákbérlet)

 

Bérletek a bemutató napjáig válthatók, jegyek a fennmaradó helyek függvényében vásárolhatók. A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. Bérleteket és jegyeket elővételben a színház jegyirodájában lehet váltani munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, vagy előadás előtt egy órával a helyszínen. Érdeklődni a 0040-752-227-011-es telefonszámon lehet, e-mail: figura_studio@yahoo.com.

süti beállítások módosítása