Az MSZP és az LMP kiáll a kulturális intézményvezetői pályáztatás mellett

A kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatása mellett állt ki közleményében az LMP és az MSZP is.

Az LMP közleménye:

A kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatásának eltörlésével a Fidesz nyíltan beismerné, hogy az igazgatók kiválasztásánál a szakmai felkészültség helyett a politikai szempontokat akarja érvényesíteni - közölte Karácsony Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán az MTI-vel.
Az LMP politikusa arra reagált, hogy L. Simon László kulturális államtitkár a napokban az ATV egyik műsorában azt javasolta, hogy a jövőben a kiemelt állami intézmények - színházak, múzeumok, levéltárak - esetén ne legyen kötelező a pályáztatás az intézményvezetői posztra. Az államtitkár közölte: az Operaház, illetve a Néprajzi Múzeum jelenleg folyamatban lévő igazgatói pályázatának lezárása után egy olyan jogszabályi változást kezdeményez, amely szerint a fenntartóknak nem lenne kötelező a pályázat kiírása. Jelezte, hogy elképzelését Balog Zoltán miniszter is támogatja.
Karácsony Gergely közleményében azt írta, az LMP továbbra is kötelezővé tenné a pályáztatást, sőt nyilvánosságra hozatná az összes intézményvezetői pályázatot. 
Az LMP szerint pályázatot azért érdemes minden esetben kiírni, hogy a munkaadó minél szélesebb körből választhasson jelöltet, és hogy a potenciális vezetőknek mindenképpen világos elképzeléseket kelljen letenniük az asztalra, míg a szakmai bizottság véleménye azért szükséges, hogy a szakmailag legalkalmasabb, legrátermettebb jelölt kerülhessen a pozícióba. Ezt elsősorban szakmai tapasztalatok, érvek alapján lehet eldönteni, amelyeknek egy politikus nem feltétlenül van birtokában - hangsúlyozza Karácsony Gergely.
Az LMP képviselője úgy véli, "a sokat hangoztatott politikusi felelősség nem azt jelenti, hogy valaki hűbérbirtoknak tekinti a kulturális intézményeket, hanem azt, hogy a legmegfelelőbb embert bízza meg azok vezetésével".

Az MSZP közleménye:

Horváth Csaba szerdai közleményében azt kéri a kormányzattól, hogy ne térjen el a demokratikus gyakorlattól. "Kinek és milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy a művészeti intézmények élére kerülő vezetők ne pályázati eljárásban mérettessenek meg, illetve ha nincs szükség a szakma véleményére, akkor kik és mi alapján döntik majd el, hogy ki a legalkalmasabb a posztra?" - tette fel a kérdést az MTI-hez eljuttatott közleményében Horváth Csaba.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője az előadó-művészeti törvényre, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényre, a fővárosi közgyűlés által korábban elfogadott színházi koncepcióra, a Színházi Tanácsra vagy a színházigazgatók szakmai szervezetére, a tisztességre és a józan észre hivatkozva azt kéri a kormányzattól, hogy ne térjen el a demokratikus gyakorlattól, "ne döntsön önkényesen, mert árt annak a szellemiségnek, amelyet a művészvilág képvisel, hiszen alkotni, igazi művészetet teremteni csak szabadon, félelemtől mentes légkörben lehet".
Az LMP szerdán szintén jelezte, hogy a kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatását támogatja.

süti beállítások módosítása