Csonka András Heródes lesz - Próbán jártunk

2010-ben mutatta be, októberben ünnepelte a századik előadását, most pedig valami újat tesz hozzá a Madách Színház, a Jézus Krisztus Szupersztár című produkcióhoz: Csonka Andrást láthatja a közönség Heródes szerepében. A jelenet próbáján jártunk.

Csonka András jött –civilben – mosolygott, köszönt, és néhány perc múlva, már Heródes decensnek legkevésbé sem mondható jelmezében parádézott a próbán, a Madách balett-termében, mintha mindig is ezt tette volna. András ugyanis a Jézus Krisztus Szupersztár című produkció csapatát (is) erősíti: január 31-én és február 3-án Heródesként mutatkozik be.

herdes-csonka2

András szeptemberben debütált a Madáchban, Mary Poppins Bertijeként, hatalmas sikerrel. Ahogy Szirtes Tamás a próba előtt elmondta, a „flört Heródes szerepéről" már a Mary Poppins próbái alatt kezdődött. Szirtes tanár úr ugyanis úgy gondolta, hogy ennek a szerepnek a stílusa remekül állna Csonka Andrásnak, akiben egy rendkívül alapos, nagyon ambiciózus művészt ismert meg a közös munka során. „A Szupersztár egy drámai, ihletett, felkavaró mű, amelyet azonban a még a nagyon fiatal, és korából adódóan szemtelen, merész Webber írt, aki úgy gondolta, hogy ebbe a Jézus-történetbe kell valami frivol, ironikus, drámai ellenpont: ez lett Heródes alakja, aki hiú, öntörvényű, és Jézus történetét is csak irigységgel és szarkazmussal tudja szemlélni. Az egész jelenet egy rockos, swinges, szemtelen fricska” – foglalta össze Szirtes Tamás, aki azt is elárulta, hogy bár elsőnek Heródes egy komédiás szerepnek tűnik, igazából kettős figura, ami kicsinyességéből, irigy természetéből adódik; a karakter, a jelenet dinamikája ebben a kettősségben, a váltásokban van. „Hogy mit tud András Heródesként, azt most megmutatja" – adta át a terepet nevetve a rendező. Csonka András meg is mutatta, hogy remekül áll neki a szerep és a táncoslányok, tudja a szöveget, megy a tánc is – persze, arra vannak a próbák, hogy a végsőkig lehessen tökéletesíteni a jelenetet.

herdes-csonka

András már karácsony után elkezdte a munkát Szirtes Tamással és Tihanyi Ákos koreográfussal. „Szép karácsonyi ajándék volt, hogy Szirtes tanár úr felajánlotta a szerepet, és természetesen nagy megtiszteltetés számomra” – mondta Csonka András, aki bevallotta, hogy nagy felelősség „belépni” egy produkcióba, úgy, hogy nem az elejétől fogva próbál együtt a többi szereplővel és vesz részt a produkció felépítésében. „Amikor a kezdetektől benne vagy egy darabban, az elején lehet benned valamiféle szorongás, ami azután az újabb és újabb előadásokat követően feloldódik – na ez, a beugrásnál nincsen” –árulta el nevetve az új Heródes. „De megtanultál ebben a jelenetben bűvészkedni” – vetette közbe nevetve Szirtes Tamás. „Mi ez a Mary Poppinsos falmászáshoz képest?” – jött a riposzt Csonka Andrástól, aki hozzátette, Berti szerepe a Mary Poppinsban egy jutalomjáték volt számára, Heródest pedig azért tartja hálás szerepnek, mert olyan lehet, amilyen az életben nem. „És itt természetesen nem arra gondolok, hogy gonosz vagy irigy szeretnék lenni” – pontosít András, és nevet. Biztos, hogy Csonka András Heródeséről senkinek nem a gonoszság, sem az irigység jut majd eszébe, amikor megnézi a Jézus Krisztus Szupersztárt a Madáchban, hanem az a frivol, ironikus és magával ragadó ellenpont egy drámai történetben, amit annak idején Andrew Lloyd Webber ebbe a jelenetbe álmodott.

Így válik Csonka András Heródessé:

Színház.hu

süti beállítások módosítása