Elhunyt Csép Sándor kolozsvári újságíró, drámaíró

Súlyos betegség után szerda reggel, életének 75. évében elhunyt Csép Sándor erdélyi televíziós szerkesztő, drámaíró, az erdélyi magyar közélet jeles személyisége - tájékoztatta az MTI-t az elhunyt családja.

csepsandorAz aradi születésű Csép Sándor 1962-ben lelkészi diplomát szerzett a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, aztán 1968-ban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán diplomázott. Újságírói pályafutását a kolozsvári rádiónál kezdte, majd a román televízió bukaresti magyar szerkesztőségében folytatta. 1985 és 1990 között a Korunk folyóirat munkatársa, 1990-től nyugdíjazásáig a kolozsvári rádió és televízió magyar szerkesztőségét vezette.
Televíziós szerkesztőként a kalotaszegi "egykézésről" (a csupán egy gyermek vállalásáról) készített nagy hatású dokumentumfilmet. A népességfogyással nemcsak újságíróként foglalkozott, hanem elindította az Áldás-Népesség Mozgalmat, amellyel a gyermekvállalási kedvet próbálta serkenteni. 
A Mi, Bethlen Gábor című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház tűzte műsorára. Egy másik műve alapján készült a Mátyás a vérpadon című rockopera, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera mutatott be. 
Csép Sándor 1999 és 2003 között a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöki tisztségét is betöltötte. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 
Csép Sándor  temetéséről a család később intézkedik.

süti beállítások módosítása