Új fővédnöke van a 90 decibel Project-nek

2013. január 1-től Theresa Bubbear asszony, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövet-helyettese a 90 decibel Project fővédnöke.

A 90 decibel Project azzal a céllal jött létre, hogy a kultúrához (színházi előadások, múzeumok, filmek) való egyenlő esélyű hozzáférés lehetővé és rendszeressé váljon a hallás- és látássérültek számára. A Brit Nagykövetség a projekt megalakulása óta hatékonyan támogatja annak célkitűzéseit, melynek köszönhetően az elmúlt másfél évben elismert brit szakemberek tartottak képzéseket magyar színházi jelnyelvi tolmácsoknak és narrátoroknak.

„Örömmel fogadtam el a fővédnöki felkérést, mivel a Brit Külügyminisztérium, a Brit Nagykövetség és jómagam kiemelt figyelmet fordítunk a fogyatékosságra és a sokszínűségre” – mondja Theresa Bubbear nagykövet-helyettes. „Tiszteletben tartjuk az emberi jogokat, amely az ország külpolitikájában is tükröződik. Elkötelezett támogatói vagyunk a Fogyatékos Személyek Jogairól Szóló ENSZ Egyezménynek is. A kultúrához való hozzáférés ennek szerves része, melyre számos, a gyakorlatban is jól működő példa megtalálható Nagy-Britanniában.”

theresa_bubbear

A Brit Nagykövetség és a 90 decibel együttműködésének köszönhetően a jövőben olyan további programok valósulhatnak meg, melyek a kiváló és már jól bevált brit módszerek bemutatásával és átvételével kívánják javítani a látás- és hallássérültek életminőségét és a kultúrához való szélesebb körű egyenlő esélyű infokommunikációs hozzáférést. A tervek szerint:

  • folytatódnak a siketeknek jelnyelven tolmácsolt, a látássérülteknek pedig narrációval kísért akadálymentes színházi előadások,
  • a közeljövőben megjelenik a hallássérült gyerekek zenei képzését segítő módszertani füzet,
  • a siketek számára infokommunikációs akadálymentesítésre kerül a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása,
  • brit médiapartnerek közreműködésével jelnyelvi rövidfilm-sorozat készül, amely igazi kikapcsolódást kínál az érintetteknek.

süti beállítások módosítása