Veszélyben az oktatás a táncművészeti főiskolán

Az MTF rektora, Szakály György szerint olyan mértékűvé vált a művészeti egyetemeket sújtó pénzügyi elvonás, hogy az már a fennmaradást veszélyezteti, ráadásul a nyugdíjas oktatókat érintő továbbfoglalkoztatási feltételek hatása is beláthatatlan.

Szakmai egyeztetést kezdeményezett a szaktárcával Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora a nyugdíjas korúak további foglalkoztatásáról és a táncművészeti oktatás finanszírozási helyzetéről - áll a HVG cikkében.

Soros elnökként Szakály csütörtökre összehívta a Művészeti Egyetemek Rektori Széke tagjait is, hogy a művészeti oktatás aktuális helyzetéről tárgyaljanak. 2008 óta összesen 328 millió forinttal csökkent az intézmény állami finanszírozásának kerete. 2013-ban az előző évhez képest tíz százalékkal kevesebb a költségvetési támogatás. Idén a dologi kiadásokra szánt összegből csak a közüzemi számlákat tudja majd kifizetni az intézmény.

Az újság beszámolt arról is, hogy beláthatatlan helyzetet teremtenek a nyugdíjas korúak továbbfoglalkoztatási szabályai is. A dolgozói létszám tíz százalékát nyugdíjaznia kell az intézménynek, mert elmúlt 62 éves, ráadásul a helyükre felvenni mást nem lehet.

tancmuveszeti_foiskolaFotó: zetapress.hu

Az öregségi nyugdíjas főiskolai oktatóknak (70 éves korig) viszont választaniuk kell a javadalmazásuk és a nyugdíjuk között. Ez az oktatók több mint egyötödét érinti. 

A legújabb rendelet szerint pedig a 25 évnyi aktív táncosi pályát követő szakmai nyugdíj esetében az érintett oktatóknak választaniuk kell a fizetés, valamint a szakmai járandóságuk között. Az MTF-en oktató balettmesterek zömét érinti valamelyik rendelkezés.
"Mivel egy aktív táncos inkább táncolni akar, amíg lehet és nem tanítani, a harminc-negyven éves tapasztalattal rendelkező, nagy tudású szakemberek helyett nem lehet a szögről csak úgy leakasztani egy balettmestert, ezért előfordulhat, hogy nem lesz, aki bemenjen a balett-terembe" – fogalmazott Szakály György, a főiskola rektora.

Forrás: Magyar Táncművészeti Főiskola, nol.hu

süti beállítások módosítása