Megtámadták a Bolsoj művészeti igazgatóját

Savat fröccsentett a legendás moszkvai Nagy Színház (Bolsoj) művészeti igazgatójának arcába háza előtt csütörtök este egy ismeretlen támadó. A 43 éves Szergej Filin égési sérülést szenvedett, és fennáll a veszély, hogy elveszíti látását.

A színház szóvivője péntek reggeli tévényilatkozatában beszámolt arról, hogy Filin előzőleg több fenyegetést kapott, és kárt tettek az autójában is. Feltételezi, hogy a 2011 márciusa óta posztján lévő igazgató a táncosok és az intézményvezetők különböző klikkjei közötti hatalmi-szakmai harc áldozata lett. Harmadfokú égési sérüléssel szállították kórházba - tette hozzá Katyerina Novikova, aki Filin közeli barátja.
Az orosz tévé szerint az orvosok attól tartanak, hogy nem tudják megmenteni a művészeti igazgató szemét, de erről biztosat csak két hét múlva tudnak mondani. Abban az esetben is, ha sikerülne, Filin teljes felépülése legalább hat hónapot vesz majd igénybe.

sergei_filinSzergej Filin (fotó: ruvr.ru)

"Szergejt kezdettől fogva folyamatosan fenyegették, de elődeit is. Soha nem gondoltuk volna azonban, hogy a tisztségekért folyó kakaskodás olyan súlyosságú bűncselekményhez vezet, mintha ingatlanról vagy olajról volna szó. Mindig hittük, hogy a színházi emberekben van egy erkölcsi minimum. Éppen ezért szörnyű ez az eset" - mondta még Novikova.

Filin 1988-ban lett a Bolsoj táncosa, 2008-ban pedig a Sztanyiszlavszkij nevét viselő zenés színház művészeti igazgatója. Vezetése alatt a musicalszínház Oroszország egyik legnagyszerűbb teátruma lett. A Bolsojban Jurij Burlakát váltotta a művészeti igazgatói székben.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása