Ismét Dsida-est Szatmárnémetiben

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2013. január 22-én, 18 órától ismét műsorára tűzi a nagy sikerrel játszott „....nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak...” című Dsida Jenő „pódium estély”-ét.

A Harag György Társulat:

A produkcióban vendégművészként újra láthatja a színházszerető közönség Bogdán Zsolt Jászai- és kétszeres UNITER-díjas, érdemes művészt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezető színészét, valamint Kovács Éva Poór Lili-díjas és Csutak Réka színművészeket.

A fellépő művészek az egyetemes magyar irodalom egyik állócsillagát idézik meg a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdiótermében. Kivételes képességű költő, nagy tehetséggel megáldott, érzékeny lélek. A kínok, bajok roncsolták testét, de szellemét csiszolták, és költészetét igazgyöngyökké nemesítették.

Az est szerkesztő-rendezője Szugyiczky István színművész.

Az érdeklődők az előadásra 12 lejes egységáron válthatnak jegyet a színház jegypénztárában, hétköznap 10 és 17 óra között, szombaton 10 és 13 óra között, illetve előadás előtt egy órával.

dsida-plakat

"…Hallottunk-e egyebet évek óta, mint hogy meghalt a vers? Nagyképű, hamis pátoszú álpapok naponta mondanak halotti beszédet fölötte, s a két látó szemére megvakított, zaklatott ember már-már csakugyan hajlandó halottat látni az üres koporsóban. A vers a természettel egybeolvadó művészet, a legnagyobb a legtökéletesebb, a rezgő emberi lélek minden sziromnál finomabb szövésű virága...

Egyszerű és áhítatos, hívő lelkemnek hadd maradjon csoda,

megmagyarázhatatlan, örökké titokzatos... Csak azt lássam, hogy sok, sok éhes ember van együtt és kéri a verset, mint a kenyeret...!

Akárki adta, én a sós torok

vad szomjával köszönöm ezt a sorsot,

a csattogó, kegyetlen ostorok

kínját, a bort  ígérő  csorba korsót,

melyből epét és ürmöt kóstolok,

a nagy intést, a félig kész koporsót,

a csipkebokrot, mely a közönyön,

romon virágzott. Százszor köszönöm."

/Dsida Jenő/

süti beállítások módosítása