"Bármilyen politikai kurzus idején aktuális lehet" - A Pomádé királyról

Toronykőy Attila állította színpadra Ránki György zenés komédiáját, a Pomádé király új ruháját a Szegedi Nemzeti Színházban. Az Andersen-meséből komponált opera premierjét január 18-án tartották. A rendezővel még a bemutató előtt beszélgetett a Délmagyar.hu. Lapszemle.

A Délmagyar cikkéből:
"2007 körül Kovalik Balázs felkérésére rendeztem meg először a Pomádé király új ruháját a Magyar Állami Operaházban. A zenekari árok fölött kellett színpadra állítanom – azért, hogy aznap egy másik előadást is lehessen játszani. Az esti produkció díszlete a vasfüggöny mögött készen állt, mi pedig a zenekari árok fölött tízfősre csökkentett zenekarral játszottuk Ránki György operáját a gyerekeknek. Amikor Oberfrank Pál lett a veszprémi teátrum igazgatója, Oberfrank Péter karmester javasolta, hogy játsszunk ott is operát, így ezt a darabot is műsorra tűztük új rendezői koncepcióval" – mondta Toronykőy Attila.

"Ez az opera eredetileg nem kifejezetten gyerekek számára íródott, így sok olyan mondat is akad benne, amelyet szerintem csak a felnőttek érthetnek és értékelhetnek igazán. Ezért különösen alkalmas arra, hogy családi produkcióként játsszuk: a kicsik a mesét, szüleik a pluszmondanivalót is élvezhetik. A kettősséget persze a rendezésben elég nehéz megoldani, mindenesetre a jelmezeket igyekeztünk színesre, viccesre, szinte rajzfilmszerűre venni. A díszlet, vagyis a palota tulajdonképpen egy hatalmas barokk szekrény, amelyben az öltözködésmániás király lakik" – ajánlotta az előadást a rendező.

"Az egyiptomi fáraók korától napjainkig mindig, bármilyen politikai kurzus idején aktuális lehet Andersen meséje, mert mindig van olyan helyzet, amikor egy vezető túlburjánzik, túlköltekezik, a nép szenved, és mindenkinek hazudnia kell ahhoz, hogy az állását megtarthassa. Pomádé király mondata ('Akinek hivatalt adott, annak észt is ád az Isten') – elég csiklandós; nem is értem, hogy 1953-ban, amikor az Operaházban először bemutatták a darabot, hogy lehetett ezt elénekelni – mesélte Toronykőy Attila.

A teljes interjú itt olvasható.

leadfotó: szeged.hu

süti beállítások módosítása