Kulturális kezdeményezések az Operában - Bejelentéseket tettek

Az Operaház különleges bejelentésekkel teszi emlékezetessé a magyar kultúra napját. Az intézmény január 22-étől rendhagyó eseményekkel, újdonságokkal szolgál. Az Operaház ajánlóját olvashatják.

Megnyílik az OperaDigiTár, elindul a Királyi Lépcsőház-program

Az Aula+ program második elemeként az Operaház Királyi Lépcsőjének aulájában exkluzív kutatóhely kerül kialakításra, amely az intézmény emlékeit digitalizálva teszi hozzáférhetővé, és a későbbiek során akár kimenthetővé is. A folyamatosan bővülő tartalom idővel az elmúlt közel 130 év műsorát és művész- állományát hiánytalanul lefedi majd. Megtekinthetők lesznek színlapok, fotók, hang- és videódokumentumok, az alábbi keresési szempontok szerint: művész / alkotó, cím, szerep, időpont.

A lépcsőn – a mai nap bizonyos szakában – ismeretterjesztő vetítéseket tartanak osztályok és látogatócsoportok részére, a technika legmodernebb eszközeivel. Itt látható majd a későbbiekben az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza két filmje, amely a magyar operajátszás és az Operaház történetét foglalja össze 3D-s megjelenítéssel.

E két program a Királyi Lépcsőház funkcióinak bővítéseként is értelmezhető – a patinás teret, amely eddig jórészt protokoll célokat szolgált, alkalmanként pedig gyermekelőadások színtere volt, a látogatók mostantól birtokba vehetik.

okovacsfotó: Híradó.hu

A magyar kultúra napja – a Hét Nap Program indulása

A magyar nemzet és a nemzeti opera hét fontos gyász- és emléknapján az Operaház az esti  előadást megelőzően, extra műsorszámként, vetített képes produkciókat mutat be, a zenekar témához, alkalomhoz illő kíséretével. A magyar kultúra napján, amikor Kölcsey Ferenc versének megszületésére emlékezünk, nem veszíthetjük szem elől az operai érintettséget: a műfaj magyar reputációjáért oly sokat tévő Erkel Ferencet, az Operaház első (címzetes) főzeneigazgatóját. Az aktuális előadás előtt ezért fel is hangzik a Himnusz, az OperaDigiTárban aznap kiállítjuk Erkel kéziratát.

A Hét Nap dátumai:

január 22.: a magyar kultúra napja,

február 25.: a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

április 16.: a holokauszt áldozatainak emléknapja

június 4.: a nemzeti összetartozás napja (Trianon-emléknap)

október 6.: az aradi vértanúk emléknapja

november 4.: az 1956-os forradalom leverésének emléknapja (nemzeti gyásznap)

november 7.: a magyar opera napja

A program tartalmának megalkotására M. Tóth Géza filmrendezőt kérte fel az Operaház. „Az általam tervezett alkotások összművészeti produkciók, amelyek lényege a mozgókép, a tér és az élő zene sajátos együttműködése” – fogalmaz a rendező.

Collegium Operorum 2013

E jeles dátum, a Himnusz keletkezésének napja köré szervezve indul Magyarország Operaházának a külhoni magyar intézeteket segítő programja is. E napon a párizsi Magyar Kulturális Intézetben vendégszerepel a Dalszínház utcai dalestek egyik produkciója, amelyben magyar programelemek is szerepelnek. Ezt követően a dalestek valamennyi szereplője ellátogat egy-egy magyar intézetbe, ahol megismétli hangversenyét (utazás és szállás a helyi Intézet gondoskodásaként). 2013 tavaszán négy vendégszereplés valósul így meg a sorozatban. A sorozatban neves művészek – többek közt Meláth Andrea – képviselik az Operaházat, elsőként pedig Kiss B. Atilla vendégszerepel Párizsban.

utravalo

Az Opera „Családbarát Munkahely” - pályázaton nyert az intézmény

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatot írt ki a Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására. A cél munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

A pályázaton a Magyar Állami Operaház egymillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A kapcsolódó, hosszabb távú programok elindítását megelőzően az intézmény egy különleges újdonsággal teszi hangsúlyossá a „Családbarát” szellemiséget.

2013-tól az Operaház kötelékébe tartozó újszülött babák érkeztét lobogóval jelzi az intézmény.

A Magyar Állami Operaház tradícióinak része, hogy üzemházi bejárata és művészbejárója fölött gyászlobogó jelzi egy-egy dalszínházi munkatárs vagy művész halálhírét. Ezen túl az új élet érkezése előtt épp így, babazászlóval tiszteleg az Operaház.

Útravaló a Promobox-szal

2013 januárjától a Magyar Állami Operaház minden magyar állampolgárságú újszülötthöz Útravaló címmel CD-t juttat el, amelyen a dalszínház neves művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg, a dalszínház minden magyar újszülöttnek el kívánja juttatni. A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti.

Az Útravaló kiadványokat belföldön a PromoBox Kft segítségével kapják meg a kórházak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azzal támogatja a Magyar Operaház kezdeményezését, hogy az Útravaló CD-t határainkon túl születő magyar állampolgárságú újszülöttek részére segít eljuttatni. A KIM nyilatkozatában kiemelte: „Nagyon fontosnak tartják, hogy a Kárpát-medencében élő magyar honfitársaink megkaphassák az Operaház művészei által megszólaltatott remekművek részleteit, hiszen ezáltal is megerősítjük őket magyarságukban, reménykedve abban, hogy gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik.” 

 

Forrás: Magyar Állami Operaház, MTI, Színház.hu

süti beállítások módosítása