Először adták át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat

A díjat megtestesítő oklevelet, kisplasztikát és 10 ezer lejes pénzjutalmat évről-évre egy-egy írónak, képzőművésznek és a színházi-zenei élet egy-egy kiemelkedő alkotójának adják át.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából először adták át kedden Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat.
Az Erdélyi Evangélikus püspökség épületében működő Reményik Sándor Galériában tartott ünnepségen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta, az elismeréssel nem a díjak számát szerették volna szaporítani, azért hozták azt létre, hogy megköszönjék három kortárs alkotó munkáját, és próbálják elismertségüket növelni.
A díjat megtestesítő oklevelet, kisplasztikát és 10 ezer lejes (673 ezer forintos) pénzjutalmat évről-évre egy-egy írónak, képzőművésznek és a színházi-zenei élet egy-egy kiemelkedő alkotójának adják át.

szekely_csabaSzékely Csaba és Kelemen Hunor (fotó: manna.ro)

Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat idén Székely Csaba drámaírónak, az erdélyi és magyarországi színpadokon is nagy sikerrel játszott, Bányavirág című dráma szerzőjének, Részegh Botond csíkszeredai grafikusnak és Bocsárdi László rendezőnek, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatójának ítélték oda.
A rendezvény keretében a kolozsvári Concordia vonósnégyes Orbán György öt madrigálját adta elő, és megnyitották az Intermezzo - In memoriam Claude Debussy, Ferenczy Károly és Bálint Tibor című képzőművészeti tárlatot, amelyet az Erdélyi Magyar Művész Pedagógusok Egyesülete szervezett.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása