Megtagadták a védelmet a Bolsoj művészeti igazgatójától

Már december közepén védelmet és segítséget kért, de nem kapott a moszkvai Nagyszínházvezetőjétől Szergej Filin művészeti igazgató, akinek arcába savat fröccsentett egy ismeretlen támadó múlt csütörtökön - közölte kedden a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.

szergej_filinA moszkvai Nagyszínház művészeti igazgatója eddig nem nyilatkozott a sajtónak, de most kivételt tett a Komszomolszkaja Pravdával. A népszerű orosz bulvárlapnak Filin elmondta: egy hónappal a támadás előtt járt Anatolij Ikszakov főigazgatónál, és védelmet és segítséget kért a fenyegetések miatt. 
A főigazgató azzal hárította el a kérést, hogy Filinnek férfiasan kell viselkednie, erőt kell vennie magán és nem kell reagálni a fenyegetésekre. "Ilyen nehéz munkát végzünk, és maga is 12 éve úgymond a fronton harcol" - idézte a színház vezetőjét a megtámadott igazgató.
Filin önmagát is hibásnak tartja, mert könnyelmű volt, és nem hallgatott arra a javaslatra, hogy fogadjon testőrt és gépkocsivezetőt. Azt is sajnálja, hogy nem fordult rögtön a fenyegetéseket követően a sajtó nyilvánosságához. A moszkvai Nagyszínházművészeti igazgató autóját a múlt héten megrongálták, január elején pedig számítógépe hackertámadás áldozata lett.    
A Bolsoj vezető munkatársát kedden újra megműtötték. Ezúttal plasztikai beavatkozást végeztek el rajta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint az orvosok egy új eljárást alkalmaztak a műtét során. Szerdán újabb hasonló beavatkozás vár Szergej Filinre, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett az arcára és szemére fröccsentett kénsavtól. A látása is veszélyben volt. 
Négy nappal a támadás után Filin egyre jobban érzi magát, a fején lévő kötésen keresztül néha már látja az ujjait. A jobb szeme sérült súlyosabban, az orvosokat ez aggasztja a leginkább. Arra kértek mindenkit, hogy kíméljék meg Szergej Filint a látogatástól, mert Moszkvában egyre több az influenzás megbetegedés, féltik a fertőzéstől. 
Bár Filin azt nyilatkozta a Komszmolszkaja Pravdának, hogy a kórházban is dolgozik, az állami hírtelevízió arról is beszámolt, hogy kedden Galina Sztyepanyenko balettművészt nevezték ki a moszkvai Nagyszínház ideiglenes művészeti vezetőjének.

Forrás: Színház.hu, Komszomolszkaja Pravda, MTI

süti beállítások módosítása