Igazgatót keresnek Vidnyánszky helyére

A Nemzeti Színház új vezetője közös megegyezéssel, idő előtt távozik a debreceni teátrum éléről, a debreceni közgyűlés pedig kiírta a pályázatot a Csokonai Színház igazgatói posztjára.

A debreceni önkormányzat közgyűlése a mai ülésén pályázatot írt ki Vidnyánszky Attila megüresedő igazgatói helyére a Csokonai Színház élére, ugyanis Vidnyánszky Attila 2013. július 1.-jétől - öt évre szóló szerződéssel - a Nemzeti Színház igazgatója lesz.

Mivel a direktor debreceni megbízatása idén december 31-ig tartott volna, Vidnyánszky a közalkalmazotti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését kérte 2013. június 30-i hatállyal. A közgyűlés ezt elfogadta, egyúttal határozott arról, hogy pályázati eljárást folytat le a Csokonai leendő igazgatójának kiválasztására. A munkakör ellátásával szakirányú felsőfokú végzettséggel, s legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személy bízható meg  olvasható a cikkben.
A pályázatokat a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálni, a munkakör betöltéséről - a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve - az önkormányzat a határidőt követő képviselő-testületi ülésen dönt.

A nol.hu beszámolója szerint, a debreceni közgyűlésen a DISZ két önkormányzati képviselője, Dobrossy István és Varga Zoltán azzal a javaslattal állt elő, hogy a színház jövőbeni jellegéről meg kellene kérdezni a debreceni lakosságot is. A felvetést a két képviselő azzal indokolta, hogy a Csokonait "népszínházi" jellegűvé kellene tenni annak érdekében, hogy az előadásokat szélesebb tömegek látogassák.

Kósa Lajos polgármester a felvetésre úgy válaszolt, hogy a DISZ képviselőinek javaslata "értelmetlen, kivitelezhetetlen és teljes mértékben képtelenség". Mint mondta, ilyen alapon azt is meg lehetne kérdezni a debreceni lakosságtól, hogy a helyi focicsapat védekező vagy támadó játékot folytasson - idézi a lap a polgármestert.
Somogyi Béla, oktatásért és kulturális ügyekért felelős alpolgármester elmondta: a közgyűlésnek nem arról kell majd döntenie, hogy milyen jellegű előadások legyenek a színházban, hanem arról, hogy melyik színházcsináló szakembernek szavaz majd bizalmat a saját művészeti koncepciója megvalósításához.

Forrás: Színház.hu,heol.hu Nol.hu

süti beállítások módosítása