L. Simon: "Vidnyánszky közelebb áll a gondolkodásunkhoz"

Határozott elképzelései vannak L. Simon László kultúráért felelős államtitkárnak azzal kapcsolatban, hogy mi történjen a Pesti Magyar Színházzal - mondta a politikus a Heti Válasznak adott interjújában. Vidnyánszky Attila kinevezéséről elárulta, nem az volt a kérdés, hogy kinek a vezetésével lesz jobb a Nemzeti.


Arról, hogy a minisztérium feloldott zárolásokat, és kifizette az alternatív színházak tavalyi pénzét, L. Simon László elmondta, ez nem az ő érdeme, a párhuzamosok találkoztak. Annak kapcsán, hogy Schilling Árpád rendező többek között arrogánsnak nevezte, bírálta tevékenységét, hozzátette: “Ami a fogadjistent illeti: nem számítottam másra. Schilling közéleti-politikai munkát végez. Azt csinálja, amit én is, csak nem pártszínekben és nem a kormányban. Ez lehet, hogy zavarja. Meg tudom érteni. Tizenöt éve vallom, amiről a közelmúltban Schilling is írt: a művésztársadalomnak, a kritikai értelmiségnek a saját érdekében politizálnia kell. Ezt tettem én is, noha írószövetségi munkámban jóval kisebb volt a kormánybuktató hevület és a gyűlöletpotenciál, mint Schilling tevékenységében. Nem gond. Nekem ugyanis nem az a dolgom, hogy neki megfeleljek” – magyarázta L. Simon László.

lsimon A pályázati rendszer megszüntetésének ötletéről így beszélt: “A Nemzeti Színház vezetői pályázata kapcsán mindenki álszentnek nevezte a rendszert, baloldaliak is, ám ahelyett, hogy támogatnák a javaslatomat, kiderült: mégsem úgy gondolták, pályáztatás kell. Előre láttam, hogy ez lesz. Még csak végig se gondolták a dolgot. Nem mondtam ugyanis, hogy el kell törölni a pályáztatást - csak annyit, hogy ne legyen kötelező. Ha a fenntartónak van jelöltje, annak kinevezését ne "okosba" kelljen megoldani, úgy, hogy a kötelezően összeállítandó szakmai bizottság majd a kiválasztott jelöltre szavaz” – nyilatkozta L. Simon.
A Nemzeti-pályázatról pedig úgy fogalmazott: “Annyit mondunk, hogy Vidnyánszky Attila reményeink szerint még jobb lesz, és hogy közelebb áll a mi gondolkodásunkhoz, értékrendünkhöz. A feladat ugyanis: egyszerre kell megjeleníteni a magyar nemzeti színjátszás tradícióit és megújítani azt” – szögezte le az államtitkár, aki szerint Alföldi színháza az utóbbi másfél évben indult el ebbe az irányba.
L. Simon László a Heti Válasznak adott interjújában azt is kifejtette, a Nemzeti Színházon kívül csak a jelenleg Őze Áron vezette Pesti Magyar Színház van állami fenntartásban, ezzel az intézménnyel azonban "más tervei vannak". Az államtitkár azt mondta, a színház keresi a helyét, de van egy piaci rés, a 12-18 éves korosztálynak ugyanis nincs színháza. "A Pesti Magyar Színházat merészen át kell alakítani" - mondta L. Simon, aki azonban hozzátette, az egyelőre kérdéses, hogy önálló marad-e a színház, vagy a Nemzeti ifjúsági színháza lesz belőle. Tavaly májusban Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója szintén hasonló értelemben nyilatkozott, akkor azt mondta, "ifjúsági és családi színházzá" alakítják át az intézmény.

Forrás: Heti Válasz

süti beállítások módosítása