Esztergályos Cecília 70

Január 26-án tölti be hetvenedik életévét Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. 

"Rájöttem, hogy nincs értelme komédiázni. Játszani, azt igen, azt nagyon szeretek. De nem megjátszani. Nem szabad a rosszhoz is jó képet vágni. Ma már kerek perec megmondom a véleményemet. Fárasztó folyton úgy tenni, mintha minden rendben lenne".

esztergalyos

Budapesten született 1943-ban. Édesapja orvos volt, bátyja, Esztergályos Károly rendező lett. Cecília kilencéves korától az Állami Balettintézet növendéke volt, s kitűnő eredménnyel végzett a klasszikus balett főtanszakon, 1960-tól három évig Eck Imre világhírű Pécsi Balettjének volt a szólistája. 1964 és 1968 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd másfél évtizeden keresztül Kazimir Károly Thália Színházában játszott. 1984-től 1990-ig és - egyévi veszprémi kitérő után - 1991-től 2005-ig a Nemzeti Színház, 2005 és 2011 között a József Attila Színház tagja volt. Kisebb teátrumokban is vállalt fellépéseket, így egy-egy szerep erejéig fellépett a Ruttkai Éva Színházban, a Körúti Színházban és a Pszichószínházban.
Esztergályos Cecília komikai alkatát és magas fokú mozgáskultúráját főként vígjátékokban érvényesíti, színházi bemutatóinak száma meghaladja a százharmincat. Emlékezetes alakításokat nyújtott a Miss Arizona, az Osztrigás Mici, A kaktusz virága, a Csárdáskirálynő, a Szellemidézés, A hattyú, A hölgy fecseg és nyomoz, az Othello Gyulaházán, a Vörös malom, A Bermuda háromszög botrány, a Sose halunk meg, a Mici néni két élete című színpadi előadásokban.

A legelső interjú Esztergályos Cecíliával:

esztergalyos096bIDE KATTINTVA TOVÁBB OLVASHAT

A film számára Szabó István fedezte fel Te című, 1961-ben készült rövidfilmjében. Ezt követően a színésznő olyan alkotásokban szerepelt, mint az Álmodozások kora, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, a Fiúk a térről, a Régi idők focija, az Illatos út a semmibe, A Pendragon-legenda, az Ajándék ez a nap, a Vámmentes házasság, a Kojak Budapesten, a Boldog születésnapot, Marilyn, a Felhőjáték, a Meteo és az Amerikából jöttem. Számos tévéfilmbe is meghívták, köztük olyan nagysikerű sorozatokba, mint a Princ, a katona, a Bors, a Felelet, a Nyolc évszak, a Privát kopó vagy a nyolc és fél évig futó Família Kft. című népszerű tévés szappanopera.

esztergalyos098bIDE KATTINTVA TOVÁBB OLVASHAT

Pályája során Esztergályos Cecília számos elismerésben részesült. Megkapta a Jászai Mari-díjat (1974), a Filmkritikusok díját (1979, 1981) a San Remó-i Fesztivál legjobb női alakítás díját (1981), a Chicagói Ezüst Hugó-díjat (1981), az Érdemes művész (1982) elismerést, az Erzsébet-díjat (1993), a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét - polgári tagozat (1996), valamint a József Attila-gyűrűt (2008). 2012-ben Pécsi Sándor-díjjal jutalmazták.
"Sosem ülnék semmittevésben a babérjaimon: az a típus vagyok, aki nem adja meg magát a gondjainak, inkább rózsákat ültetek - ha kell, akár az aszfalton is" - vallotta egyik interjújában. Szabadidejében két hobbijának, a kerámiaszobrászatnak és a festészetnek hódol, de - ahogy mondja - "boldoggá teszi" a horgolás és a szövés is. Számos kiállításon szerepeltek munkái, a budapesti nagy galériák mellett bemutatkozhatott az ország több városában. Lemezei is jelentek meg: Ha nagy leszek (1986), Bohócbál (1989), A hétfejű tündér (1996), és videokazettája Női praktikák (1998) címmel. 1987-ben jelent meg Adj békét, Uram!, 1994-ben pedig Meddig vagyok? című önéletírása.

Forrás: MTI, OSZMI

 

süti beállítások módosítása