Kerényi Imre: "A Nemzeti-pályázatban statiszták voltunk"

“Meg kell tapasztalniuk a bal oldalon is, milyen az, amikor nem állnak rendelkezésre források” - mondta Kerényi Imre rendező, miniszterelnöki megbízott az ATV péntek esti Csatt! című vitájában, melyben vele együtt Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Vári György, az ÉS, a Magyar Narancs kritikusa, Kulka János színművész beszélgetett a magyar kulturális életről, Rónai Egon vezetésével. 

Kerényi Imre Kulka János kérdésére úgy fogalmazott: a nemzeti kultúra jobboldali képviselői nyolc évig nem jutottak lehetőséghez, ugyanis a baloldali vezetésű kultúra súlyosan elnyomta a nemzeti oldalt. A miniszterelnöki megbízott szerint a balliberális oldalnak meg kell barátkoznia azzal, hogy hét szűk esztendő következik számukra a kultúrpolitikában.

A műsorban elsőként felidézték Hiller István egykori kultuszminiszter kijelentését, miszerint a nyolcvanas években szabadabb volt a magyar művészeti élet. Bencsik András ezzel nem értett egyet, úgy vélekedett egyféle kultúra létezik nálunk, de az érdekközösségek különbözőek. Vári György pedig úgy kommentálta a felvetést: területszerzés folyik, zajlik a kulturális intézmények feltöltése megbízható káderekkel, a kultúrát hűbérbirtokként kezelik. Véleménye szerint erről szól L. Simon László kultúráért felelős államtitkár javaslata is, hogy pályáztatás helyett, bizonyos esetekben kinevezésre kerüljön sor. Vári arról is szót ejtett, hiba volt kinevezni Fekete Györgyöt a Magyar Művészeti Akadémia élére. Bencsik András elfogadta, de nem osztotta ezt a véleményt, úgy vélte, semmiféle kultúrharc nem zajlik Magyarországon, viszont az átalakítások óhatatlanul emberi érzékenységeket sértenek. 
Kerényi Imre méltatta L. Simon László javaslatát és Kulka Jánoshoz fordulva, a Nemzeti-pályázat kapcsán úgy fogalmazott: "Valamennyien tudjuk, hogy az egész pályáztatás egy fölösleges színházi cirkusz. (...) Itt van például a ti pályázatotok. Hát én ott voltam, tudom, hogy semmiféle szerepünk nem volt, statiszták voltunk, ez a demokrácia hétfátyoltánca volt". Azt is kifejtette, a Művészeti Akadémia azzal a céllal jött létre, hogy levegye a művészetszervezés gondját a kormány válláról, de még gyerekcipőben jár a kezdeményezés, biztosan vannak problémák a szervezeten belül, amelyeket a megosztottsággal együtt  majd 'kinövekedjük', és nem fogunk belehalni. Arról is beszélt, hogy “kétfajta kultúra létezik” és a “nemzeti kultúra megerősödőben van”. “1949 óta a kulturális élet balliberális felségterület. Ezért is tartom méltatlannak, hogy Fekete Györgyöt annyian bántják. Nekünk fontos a nemzeti értékrend. Vannak művészek, akiknek ez az értékrend fontos és vannak, akiknek ez kevésbé fontos” – tette hozzá a miniszteri megbízott, akit Rónai Egon műsorvezető arról is kérdezett, igaz-e a szóbeszéd, hogy Eszenyi Enikő mandátumának lejártával a Vígszínházra aspirál. Kerényi határozottan kijelentette, nem ő lesz a teátrum direktora, hozzátette: ‘ő már túl van a színházon’. Majd megjegyezte: "Ide a bökőt, hogy Alföldi Róbert kap egy színházat!".

Szakmai értesülések szerint felvetődött, hogy Alföldi Róbert az Újszínházban folytathatná munkásságát, de az igazgató a Népszabadságnak leszögezte: “Semmilyen helyzet nincs, tehát nem érdemes feltételekről beszélni”. A kérdésre, nincs-e megsértődve, folytatná-e egy másik helyen, úgy felelt: “Most, hogy mondja, meg vagyok sértődve. Várjon, nem, nem vagyok. A magyar színház sokkal nagyobbat vesztett, mint én. Lehet, hogy nagyképű dolog ilyet állítani. Persze vannak rossz pillanatok, borzasztó lesz összepakolni, belenézni az emberek szemébe, itt hagyni őket. De ez még odébb van, másrészt, csodálatos dolgok történtek velünk és felelős vezetőként nem a személyes érdekeim miatt folytatnám, hanem azért, hogy a társulat együtt maradhasson, az előadásainkat láthassák a nézők” – nyilatkozta Alföldi Róbert.

Forrás: ATV.hu, Népszabadság, Mixonline, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása