Ördögi kísértés és isteni szilvás gombóc a miskolci színházban

Molnár Ferenc: Az ördög című darabjának bemutató előadásával indul a február a miskolci Kamaraszínházban, majd Presser Gábor – Sztevanovity Dusán: A padlás című musicalének premierjével folytatják a Nagyszínházban.

A Miskolci Nemzeti Színház ajánlója:

Félig mese, félig musical. Vígjáték. Egy klasszikus, és egy klasszikussá érett kortárs bemutató, két fiatal rendező munkája egyetlen hétvégén a miskolci színházban. A Molnár Ferenc számára elismerést hozó Az ördög bemutató előadása február 1-jén látható a Kamaraszínházban, majd másnap minden korosztály kedvencével, Presser Gábor – Sztevanovity Dusán A padlás című musicalének premierjével folytatjuk a Nagyszínházban. Molnár Ferenc vígjátékát Szabó Máté, az új zenei köntöst kapott A padlást Rusznyák Gábor rendezi.

Az ördögről
„A feleség egyébként is olyan, mint a monokli. Elegáns viselet, de nélküle jobban lát az ember” – mondja az Ördög Molnár Ferenc darabjában. Az alkotók szerint csípős humorral fűszerezve jelenik meg az erkölcsi (és társadalmi) problematika ebben a Faust-parafrázisban, melyben Kocsis Pál, Jancsó Dóra és Zayzon Zsolt is szerepet kap.

ordogplakat k

Darabtörténet

AZ ÖRDÖG: "(…) Én szabadgondolkozó vagyok. Ne ijedjen meg ettől a szótól. Ez Pesten azt jelenti, hogy szabad gondolkodni. Nem azt, hogy muszáj."
Jánost, a festőművészt és Jolánt egy tiszta szerelmi kapcsolat fűzte valamikor egymáshoz. Régen találkoztak, Jolán időközben férjhez ment. Az élet most úgy hozza, hogy a nőnek modellként kell a festő elé állnia, és mindkettőjüknek újra meg kell küzdeniük az érzelmeikkel. A szenvedélyes párbeszédükkel újrakezdődő történetnek azonban van egy fültanúja. Egy ismeretlen férfi, aki korábban egy monte-carlói kaszinóban némi pénzzel kisegítette Jánost, és megígérte, hogy egyszer majd meglátogatja Budapesten. Nem tudni, miért éppen most, ebben a kényes, intim helyzetben lépett színre, de azt sem, hogy valójában ki ő és mit akar. S legyen bármilyen természetes is a viselkedése, azért az mégis ijesztő és démoni, hogy ő viszont mindent tud az előtte álló emberekről. Az el nem múló szerelem innentől nem maradhat titokban.
Bemutató: 2013. február 1. 19 óra, Kamaraszínház
A padlásról
A Varázskönyv képei életre kelnek, és kiderül, hogy ez a padlás jó padlás, továbbá, hogy a legkevésbé sem olyan, mint százezer másik. Erről gondoskodnak többek között a miskolci színház színészei: Rusznák András, Kosik Anita, Seres Ildikó, Salat Lehel, Ódor Kristóf, Bohoczki Sára, Fritz Attila és Cservenák Vilmos, valamint az a vadonatúj szimfonikus zenei alap, melyet 25. születésnapjára kapott A padlás Presser Gábortól és a Miskolci Nemzeti Színház zenekarától.
Az újrahangszerelt zenei változat Presser Gábor és Holló Aurél munkája. A Miskolci Nemzeti Színház zenekara által készített új felvételen a zeneszerző, Presser Gábor zongorázik, aki a teljes munkafolyamatot is felügyelte. A színház zenekarát a hangfelvételen Cser Ádám vezényli.

padlas k

Sztevanovity Dusán a darabról
„Ez a musical tízéves kortól bárkinek szóló mesejáték. Biztos, hogy tizenöt év múlva is elő lehet majd venni, és akkor is tud szólni a nézőkhöz. Mert semmiféle divathoz nem kötődik. Presser zenéje csodálatos. Minden tudása benne van, és még mindezekhez hozzá is tudott tenni.” (Sztevanovity Dusán)
Bemutató: 2013. február 2. 17 óra, Nagyszínház

süti beállítások módosítása