Holokauszt-opera ősbemutató az osztrák parlamentben

A nemzetiszocializmus idején, egy bécsi kórházkomplexumban folytatott orvosi kísérletek áldozatainak állít emléket Peter Androsch Spiegelgrund című operája, melynek ősbemutatóját pénteken tartották az osztrák parlament történelmi üléstermében, a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt.

Az Am Spiegelgrund-kórházkomplexum a náci időszakban vált Bécsben hírhedtté, orvosi eutanáziakísérletek központja volt. Csaknem 800 beteg, fogyatékkal élő vagy vélhetően valamilyen örökletes betegséget hordozó kisgyereket, illetve kamaszt öltek meg. 

opera Peter Androsch az opera premierje előtt elmondta, hogy a szörnyű témával nem ő foglalkozik először. A közelmúltban a világhírű rendező, Christop Marthaler a bécsi Volkstheaterben, Hans Kresnik koreográfus Elisabeth Scharang rendezésében táncszínpadon, Nicholas Habjan bábművész és operarendező pedig Friedrich Zawrel túlélő visszaemlékezése alapján, Simon Meusburger rendezésében a Schubert Theaterben dolgozta fel a Spiegelgrundban elkövetett rémtetteket.
"Minden művészeti ágnak van saját eszköze, hogy erről a kérdésről beszéljen - szögezte le Peter Androsch. - Engem nem kizárólag a kísérleteket és a gyilkosságokat irányító Heinrich Gross pszichiáter és neurológus, eugenetikával foglalkozó orvos szerepe érdekel, hanem az, hogy komoly aggodalomra ad okot az ókortól napjainkig a gyermekek folyamatos bántalmazásának +természetessége+."
A kétgyermekes Androsch véleménye szerint nem feledhető, hogy a spártaiak "népességszabályozásában" mutatható ki a náci faji ideológia gyökere. Az 50 éves zeneszerző kiemelte: a kérdést napirenden kell tartani. A holokausztban való személyes érintettségéről elárulta: a dédapját mint politikai foglyot ölték meg. "Nyílt seb ez a családunk történetében."

Peter Androsch Spiegelgrund

A mű, amelynek három hang a "főszereplője": egy szoprán, egy basszus és egy gyerekhang, inkább oratórium, mint opera, így az Alexander Hauer rendezte produkcióban sem bonyolult színpadképpel, sem aktív cselekménnyel nem találkozik a közönség.

Az operát októbertől a linzi dohánygyárból átalakított kulturális központban játsszák tovább az előadást, amely a linzi Anton Bruckner Magánegyetemmel koprodukcióban jön létre.

Androsch tevékeny közreműködője volt Linzben a 2009-es Európa Kulturális Fővárosa projektnek, például az Akusztikon Hangmúzeum létrehozásának. Az áprilisban megnyíló új linzi operaházban májusban tartják Opernmachine című új művének világpremierjét.

Az Am Spiegelgrundban meggyilkoltaknak 2002-ben rendeztek jelképes temetést Bécsben. A ma Otto Wagner néven ismert kórházegyüttes előtt 800 fényoszlop emlékeztet az áldozatokra. Waltraud Häupl 2006-os könyvében azt írta: a dokumentumokban csalárd módon természetes halálokok, például tüdőgyulladás vagy bélgyulladás szerepeltek. A valóságban azonban barbiturátok, különösen a fenobarbitál túladagolása okozta a gyermekek halálát.

Forrás: MTI/APA

süti beállítások módosítása