Nyaralás - Mohácsi János a Katonában rendezett

Mohácsi János rendezésében egy ismeretlen Goldoni-darabot mutatott be a Katona József Színház szombaton, az 1756-ban íródott A nyaralást, amelyben egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt, esznek, isznak, kártyáznak, vadásznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak. A házigazda csalja a feleségét, a feleségnek szeretője van, aki viszont más nőkkel csalja őt, a környékbeli parasztlányok pedig a vendég nemesurak kegyeit igyekeznek elnyerni.

 

4

Fotó: Szalontai Ábel

Ajánló a darab elé

A házasság súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét!
Előadás azokról a visszatartott információkról, amelyeket a büszke anyakönyvvezető, mint valami mindenható onkológus, elfelejtett elrebegni: azokról a bizonyos kockázatokról és mellékhatásokról. Ideje szembesülni a kérlelhetetlen ténnyel, hogy a házasság – illetve bármely hasonló kapcsolat – lassú és biztos halálhoz vezet az alagút végén; hogy a házasság elzárja az artériákat, szívrohamot, tüdőtágulást és agyvérzést okoz; hogy a házasság benzolt, nitrozamint, formaldehidet, hidrogéncianidot, E223-at és nyomokban földimogyoró- és tejszármazékokat tartalmazhat. Az Egészségügyi Minisztérium hivatalos álláspontja szerint a házastársak boldogan élnek, míg az ásó, kapa és a nagyharang el nem választ.

1Török Tamara dramaturg az előadásról

A nyaralást Carlo Goldoni azonos című darabja alapján a Mohácsi testvérek - Mohácsi János és Mohácsi István - írták. Mint a színház dramaturgja, Török Tamara az MTI-nek elmondta, először a szerzőt választotta ki Mohácsi János, aki A nyaralás előtt csak egyszer rendezett Goldonit, mintegy húsz éve, Kaposváron állította színre A kávéházat. Több darab és szinopszis elolvasása után dőlt el, hogy az 1756-ban íródott, kevéssé ismert A nyaralást állítja színpadra a Katona társulatával a rendező. (A darab nem keverendő össze az öt évvel később írt Nyaralás-trilógiával.)

2

"Goldoni harmincéves velencei színházi működése alatt a commedia dell'arte és a költői-realista darabok között hatalmas utat járt be. A nyaralás ennek az útnak a vége felé született, amikor már nem a helyzetkomikumon alapuló jelenetek és típusfigurák sorakoznak a színpadon, hanem kidolgozott és bonyolult kapcsolatrendszerben mozgó alakok, hús-vér emberek" - mondta Török Tamara. Az előadás szövege napról napra született meg, a darabot a próbaidőszak alatt a szerzőpáros folyamatosan írta, a színészek a próbákon tovább dolgoztak rajta, átírták, így "eredeti" Goldoni-szöveg szinte nem maradt az előadásban. A darab alaphelyzete azonban nem változott: egy előkelő társaság nyaral vidéken, Donna Lavinia és Don Gasparo házában, esznek, isznak, kártyáznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak.

3

Az új darab története eleinte bizonyos pontokon kapcsolódik az eredetihez, de később teljesen elkanyarodik attól. Török Tamara úgy látta, Mohácsi János és a társulat első közös munkájában nagyszerűen működött együtt, az új munkamódszert mindenki rugalmasan fogadta. "Jó volt látni, hogy a színészek milyen természetességgel és boldogan kapcsolódtak be a közös gondolkodásba" - jegyezte meg a dramaturg.

5Fullajtár Andrea Donna Lavinia szerepében
A Donna Laviniát játszó Fullajtár Andrea az MTI-nek elmondta: nagyon várta a közös munkát Mohácsi Jánossal, mert szereti az előadásait. "Iszonyatosan figyel a színészre és a színészből építkezik" - fogalmazott, hozzátéve, hogy más rendezők gyakran erős, előre kidolgozott koncepcióval vágnak neki a munkának, illetve a darabhoz igazítják a színészeket. Az, hogy nem az előre, akár háromszáz évvel ezelőtt leírt szöveg és a rendezői koncepció határozza meg, hogy mit csinál, hanem megbeszélheti a rendezővel, hogy a szerepe mi felé tart, milyen mondat hagyja el a száját, milyen reakciója van egy-egy helyzetre, felszabadító érzés számára - hangsúlyozta a színésznő.

9 A színpadon feleségek, férjek, házasságok, szeretői viszonyok jelennek meg. Mint Fullajtár Andrea elmondta, olyan férjes nőt játszik, aki más kultúrájú emberhez ment férjhez, menekülésként pedig olyan szeretőt választ maga mellé, aki intellektuálisan ugyan megfelelő számára, de a hűség kérdésében sokkal kevésbé.

mohacsi A darabban Fullajtár Andrea mellett Vajdai Vilmos, Ónodi Eszter, Rajkai Zoltán, Fekete Ernő, Kocsis Gergely, Takátsy Péter, Elek Ferenc, Rezes Judit, Jordán Adél, Pálos Hanna és Tasnádi Bence játszik. Az előadás díszlete Khell Zsolt, a jelmez Remete Kriszta, a zene Kovács Márton munkája. 

Mohácsi János az Inforádiónak nyilatkozott, itt meghallgathatják.

Forrás: Katona József Színház, MTI

süti beállítások módosítása