Viktória a színpadról – A szereplőket kérdeztük

Rendhagyó operettet mutatott be az Operettszínház január 25-én. Ábrahám Pál Viktóriájának próbáján kérdeztük a szereplőket.

Az utolsó próbák idején jártunk az Operettszínházban, ahol kettős szereposztásban került színre a Viktória. Az első szereposztásban Frankó Tünde, Huszti Péter és Dolhai Attila látható a főszerepekben. A másodikban pedig Fischl Mónika, Jantyik Csaba és Homonnay Zsolt. Ez alkalommal őket kérdeztük. Ilyen a Viktória a színpadról nézve.
EDV 7093  „Földönjáró, abszurd humorral teli; poéncsodák mellett nagyon szép drámai szerelmi vonal – ilyen lesz ez a Viktória előadás” – mondta lelkesen a Színház.hu-nak Fischl Mónika, aki Viktória címszerepében lép színpadra a darabban. Több kollégájához hasonlóan, szerinte is meghatározó Béres Attila rendezésében a humor. „A két táncos-komikus - szubrett pár, Lia San - Feri és Riquette – Jancsi, még inkább „megvadítja” a darabot. Mi nagyon sokat nevettünk a próbák alatt. Főleg akkor, amikor a Csókos asszony szereposztása állt fenn a színpadon, Huszti Péterrel az élen. A Viktóriában ugyanis hasonló szerelmi háromszög alakul ki, mint a Csókos asszonyban, a véletlen úgy hozta, hogy a szereplők is visszaköszönnek a darabból” – mesélte Fischl Mónika.

 

fischl-homonnayJantyik Csaba Fischl Mónika partnereként alakítja Viktória férjét, John Cunlight, amerikai nagykövetet. Úgy véli Ábrahám Pál műve, nem a hagyományos értelemben vett operett, hiszen nem teljes a „happy end”. „Ez az operett sok szempontból rendhagyó, kissé szomorkás a vége, nem mindenki éri el azt, amit szeretne. Életem sok, sok nehéz pillanatát is megidézi" – vallotta be a színész.
jantyikHomonnay Zsolt számára nem újdonság Ábrahám Pál operettje és Koltay István huszárkapitány figurája, mert 1999-ben és 2000-ben - igaz egy hagyományos, klasszikus rendezésben – már játszotta ezt a szerepet, amiért anno megkapta Budapesti Tavaszi Fesztiválon az Év Bonvivánja díjat is.
„Rendkívül érdekes látni, mennyit változott a világ és a színház azóta, hogy szerepeltem a Viktóriában. Biztatónak tartom, hogy a klasszikus operett értelmezéseket már sutba merjük dobni, mégsem modernizáljuk, hanem igyekszünk a prózai darabokhoz közelíteni, úgy, hogy a zenei részeket „tiszteletben tartjuk. Sokáig azt tapasztaltam, hogy az operetteket ugyanúgy rendezik, csak azért „mert így szoktás”. Ezért most nagyon élvezem, hogy merünk egy szinte svejki, első világháborús időket idéző világot teremteni a színpadon - mesélte Homonnay Zsolt, hozzátéve, hogy a Viktória történetét igen aktuálisnak tartja még ma is. „A Viktóriában felidézzük a régi időket és azt tapasztaljuk, hogy hangulatuk ma is kísért. Egy férfi és egy nő beszélgetése, ma is lehet drámai kimenetelű társalgás, egy nagykövet és egy menedékjogot kérő menekült találkozása ma is nagy tétet hordoz”– magyarázta Homonnay Zsolt.

homonnayHomonnay Zsolthoz hasonlóan Peller Károly is találkozott már pályafutása során a Viktóriával, Jancsit már játszotta egy vizsgaelőadásban, az Operett Akadémián, ahol maga is tanít. „Nekem, sváb fiúként furcsa érzés eljátszani 67. Rácz János cigány prímást, de nagyon szeretem a karaktert, mert más, mint a többi táncos-komikus szerep. Nagyobb ívet jár be, egyszerre drámai és humoros. A legtöbb operettben a bonviván és a táncos-komikus barátok, ebben a darabban én vagyok a bonviván Sancho Pansa-ja, vagy ha tetszik egy Svejk típusú 67. Rácz Jancsi ” – magyarázta Peller Károly, aki szerint ez a mostani Viktória előadás is újító lesz. „Amióta Kerényi Miklós Gábor igazgatása alatt újra megnyitott az Operett, nagyon figyelünk arra, hogy ne „múzeumként” tekintsenek a színházra. Mivel azok a nagy színészek, akik valaha az operett műfajában remekeltek, már nem élnek, stílusuk visszahozhatatlan, magunkra kell szabni a darabokat, le kell fordítani őket a mi nyelvünkre, hogy a mostani közönség is élvezze, közel érezze magához a produkciókat. A Viktória minden korosztályhoz próbál szólni. Szerintem az idősek megtalálják benne a szépséget, az andalító és vidám dallamokat, a fiatalok pedig a humort” – vélte Peller Károly.
vago-pellerVágó Zsuzsinak villámgyorsan kellett beugrania a balestet szenvedett Peller Anna helyére, három napja maradt arra, hogy megtanulja a szöveget, a dalokat és a koreográfiát. „Musicalszínésznő vagyok az Operettben, így számomra a Viktória egy teljesen új világot jelent. Mindig is csodálattal néztem a kollégáimat, akik ebben a műfajban helytállnak, mert énekelni, táncolni és ugyanakkor hitelesen megformálni egy karaktert, nem egyszerű. Béres Attila rendezéseiben mindig érezhető, hogy nem tesz különbséget a két műfaj között, ezt nagyon jó dolognak tartom”- mondta a színésznp, aki Riquettet alakítja a Viktóriában. Azt is elárulta, hogy a táncot élvezi a legjobban az új szerepében. „Nekem nagyon nagy falat ez a figura, hiszen Peller Anna balesete miatt nagyon gyorsan kellett belerázódnom. Minden szabad percemet azzal töltöm, hogy megpróbáljam kidolgozni a karaktert. Szerencsére a dalok passzolnak a hangfekvésemhez, és könnyen megtanultam a táncokat is, amelyek nem klasszikus operett koreográfiák. Nagyon szeretek táncolni, most végre kiélhetem magam a színpadon” – fogalmazott Vágó Zsuzsi.
EDV 6938 Kádár Szabolcs két éve az Operettszínház társulatának tagja, saját bevallása szerint, a Viktóriában olyan színészekkel játszhat együtt, akiket példaképének tekint. „Ez a harmadik előadásom az Operettben, és nagyon élvezem. Azért is hatalmas élmény, mert Csonka András a váltótársam Feri szerepében. András már rengeteg tapasztalattal rendelkezik, rutinos a pályán, úgy gondolom ezért érdemes rá nagyon odafigyelnem, és kamatoztatni a játékomban mindazt, amit tőle ellesek” – árulta el a fiatal színész, aki Viktória testvérét alakítja az operettben.

dancs-szabolcs

„Mindenképp egy újszerű Viktóriát láthat majd a közönség, mind díszletében, szövegében, stílusában és előadásmódjában szokatlan lehet ez a feldolgozás, amelyben én Lia Sant, Viktória sógornőjét játszom. Egy rendkívül temperamentumos japán csajt" – mesélte Dancs Annamari. „Számomra szubrettként újdonság volt, hogy karate betétek is vannak a jeleneteimben. Az „Ittam egy kis pityókát” című számomnál, egy báljelenetben Béres Attila kitalálta, hogy ne csak illuminált állapotban dülöngéljek jobbra balra, miközben a körülöttem lévő urak próbálnak engem elkapni, kikapni, megfogni, hanem bánjak is el velük a végén” - számolt be Annamari, aki szerint egy biztos: jó hangulatú előadásokat láthat majd a közönség.

Szerző: Kodova Michaela

Színház.hu

süti beállítások módosítása