Jön az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál

A Budapesti Operettszínházban már a márciusi és áprilisi bemutatókra, valamint egy hagyományteremtő nemzetközi operett-musical fesztiválra készülnek.

Somogyi Szilárd rendezésében március 30-án mutatják be az Operett színpadán az Ördögölő Józsiás című mesejátékot, amelyet Tamási Áron hatvan éve, 1952-ben írt. A Budapesti Operettszínház számára a zenés változatot Tolcsvay László és Bori Tamás készítette, a magyar népzene legszebb motívumainak és a ma oly' népszerű világzene elemeinek felhasználásával. Az előadás dalai egyszerre XXI. századi módon rockosak, ám egyúttal fülbemászóak, mint az operett-melódiák - mondják az alkotók, akik biztosak abban is, hogy az új produkció több dala is slágerré válik. "Tamási Áron Ördölölő Józsiásában Lacival (Tolcsvay László) közösen egy nagyon izgalmas, újszerű világot nyitunk meg olyan módon, amilyenre – bátran ki merem jelenteni - prózai művek zenésszínházi adaptációjában, még nem volt példa. A népzenétés a klasszikus értelemben vett musical zenét ilyen módon még a Szentivánéji álomban sem elegyítettük. Egy igazi Tolcsvay Lacis vonulat lesz az Ördögölő Józsiásban, amit nagyon szeretnek majd a gyerekek. Ugyanis elsősorban gyerekelőadásnak tekinthető, bár természetesen családi darabnak szánjuk, így a felnőttek számára teljesen más mondanivalója lesz a darabnak" - árulta el a színház.hu-nak Somogyi Szilárd.

somogyi3Somogyi Szilárd

A történet, amelyben gyerekek és felnőttek egyaránt meghallhatják a nekik szóló üzenetet tündérországban játszódik, ördögökről, igazi népi emberekről, hazaszeretetről, árulásról és sok megpróbáltatásról szól. Az Operettszínház első tavaszi premier előadásaának főbb szerepeiben Kerényi Miklós Máté, Szerényi László, Dancs Annamari, Vágó Zsuzsi, Mészáros Árpád Zsolt, Kocsis Dénes, Nádasi Veronika, Siménfalvy Ágota, Bálint Ádám, Brasch Bence, Kékkovács Mara, Lukács Anita, Peller Anna, Vörös Edit, Földes Tamás, Csuha Lajos, Peller Károly, Vizi Dávid, Németh Attila, Kristóf István, Pálfalvy Attila és Marik Péter látható.

Áprilisra is jut egy premier az Operettben: a Raktárszínház intim terében Lajtai és Békeffi örök, A régi nyár című operettjét mutatják be. A  szerelemről, féltékenységről, válaszutakról, csalódásokról, és a felnőtté válásról szóló darabot Szabó P. Szilveszter rendezi. Lajtai Lajos és Békeffi István eredetileg Fedák Sárinak írta a darabot, de végül az 1928-as bemutatón Honthy Hanna játszotta a címszerepet. 2013-ban az Operett Raktárszínházában Kalocsai Zsuzsa lesz Mária, az ünnepelt művésznő. Partnerei A régi nyárban Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Faragó András, Dézsy Szabó Gábor és Bálint Ádám lesznek.

jövőre veled itt stpetervar

Jelenet a Jövőre, Veled itt! szentpétervári előadásából

2013 áprilisában, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az Operettszínház az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivált, amelyen a külföldi partnerteátrumok legjobb produkcióikkal vendégszerepelnek. A Nemzetközi Zenés Színházi Unió megalapítása óta számtalan turnéra és vendégjátékra került sor, illetve az Operett kreatív csapatai sikerrel dolgoztak különböző országokban. A Fesztiválon ezúttal Szentpétervár, Bukarest, Csíkszereda, Kolozsvár és Berlin zenés színházai szerepelnek egy-egy előadással. Az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál műsorán szerepel többek közt a Marica grófnő, orosz és magyar nyelven; az Isten pénze, magyar nyelven; a Rómeó és Júlia, amely magyar és román nyelven is megtekinthető; a Jövőre, Veled, Itt! amely orosz nyelvű előadás lesz; a Cirkuszhercegnő magyar nyelvű előadása, Edith Piaf est, amelyet két nyelven németül és franciául is láthat a közönség, illetve a Veled, Uram! című, magyar nyelvű előadás. A legkedveltebb operett- és musicalprodukcióik mellett egy nagyszabású gálaműsorra is sor kerül, amelyen az összes résztvevő képviselteti magát.

süti beállítások módosítása