Ludas Matyi a szatmári színpadon

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az évad negyedik nagyszínpadi bemutatójaként bérletszünetben tűzi műsorára Ludas Matyi Szatmárban című előadását február 1-jén, 18 órától.

A Harag György Társulat ajánlója:

A Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond és Bessenyei István által jegyzett darab az ismert magyar irodalmi klasszikust a szatmári népi kultúra, a helyi néphagyományok és hiedelemvilág közegébe ágyazva tárja a nézők elé. Az előadás, melyet az alkotók minden korosztály számára ajánlanak, valódi „örömszínház”, amely másfelől fontos és örökérvényű tanulságokat hordoz magában.

Fazekas Mihály Lúdas Matyija minden elemében az autentikus népmeséken alapul, mesés fordulatai és nyelvezete révén szorosan igazodik e népművészeti műfajhoz. A történet középpontjában az eszes parasztlegény, Matyi áll. A furfangos, becsületes, ám kissé öntörvényű népmesei hőssel szinte az első találkozáskor könnyű azonosulni.
Fazekas alkotása alapján Móricz Zsigmond realista színpadi művet írt, és az eredeti történet szereplőinek sorát Éva és Kobak alakjával bővítette ki. Mivel Móricz a falu embereinek és vásári sokadalmainak a részletes rajzával kissé eltávolítja a történetet a mese világától, a mű megjelenésekor éles bírálatot kapott. A kritikák ellenére Móricz szerette volna színpadon látni művét, ezért többször is átdolgozta, finomította azt.

Ludas Matyi proba-2

A klasszikus történetből Bessenyei István színész-rendező sajátos szövegkönyvet dolgozott ki, amelynek felhasználásával izgalmas és tartalmas előadását állított színpadra. A rendező megszűrte Móricz burjánzó szövegét, és elsősorban a mesei elemekre és játékosságra összpontosított, amelyet népzenei kísérettel tár a nézők elé. Az előadásban komoly szerepet kap a szatmári néphagyomány, a helyi zene és néptánc, de szervesen beépül a történetbe a szatmári népi hiedelmek világa, és a tájegység sajátos nyelvezete is.

Az előadás kerettörténetét egy Erdély-szerte ismert népi hagyomány, a bábuégetés adja. Egy falusi közösségben indul az előadás cselekménye, ahol a gonoszt megtestesítő bábut hordozzák körül, hogy az újévi szokásoknak megfelelően szimbolikusan megsemmisítsék azt. A Ludas Matyi-történetet egy hirtelen kirobbanó konfliktus idézi fel, amelyben testet ölt a jó és rossz erőit képviselő Ludas Matyi és Döbrögi alakja. A konfliktus körül kialakuló forgatagban a bábu Döbrögivé változik, a falu népe pedig eljátssza (megéli) a klasszikus történetet, melyben az egyszerű népi hős háromszor bünteti meg a hatalmaskodó földesurat. Végül a jó és rossz erői megbékélnek, a megszemélyesített gonosz pedig visszaminősül holt anyaggá, egyszerű bábuvá.

ludas-plakat

A rendhagyó bemutató előadás szereplői: Marosszéki Tamás, Nagy Orbán, Bándi Johanna, Méhes Kati, Gaál Gyula, Poszet Nándor, Kovács Éva, László Zita, Péter Attila Zsolt. A produkció dramaturgja és rendezőasszisztense Bessenyei Gedő István, díszletét és bábjait Baráth Csaba Attila tervezte, jelmezei Szabó Anna munkáját dicsérik. A néptáncelemekkel megtűzdelt előadás koreográfusa Nagy Orbán, zenei vezetője pedig Fejér Kálmán. Az előadások ügyelője és súgója Dobos Kata. Az előadásban szereplő tánckar vezetője Szarvas Károly, táncosok: Szarvas Botond, Gáti Gábor, Kósa Krisztián, Belbe Sebastian Emil. Zene: Bertók Béla, Fejér Kálmán, Margit Tamás Tiberiu, Dula András.
A produkciót 2013. február 1-én. 18 órától tekinthetik meg az érdeklődők 18 lejes felnőtt-, illetve 12 lejes diákjegy ellenében, a gyermekekkel érkező felnőtt nézők számára azonban családi kedvezményt biztosít a színház (a családi jegyet 12 lejes egységáron kínálja az intézmény). A társulat a produkciót román felirattal játssza.

süti beállítások módosítása