Ókovács pluszforrásokra pályázik - 153 státust hozna létre

Ókovács Szilveszter a Magyar Hírlapnak beszélt terveiről.

Az Erkel Színház felújítására korábban elkülönített 1,7 milliárdot végül nem külön, hanem az operaház kibővített költségvetésének részeként kapták meg, a maradék azonban nem elég a működéshez, ezért tárgyalásokat kezdenek a döntéshozókkal - mondta a Magyar Hírlapnak Ókovács Szilveszter, aki arról is beszélt, hogy 153 új státust hozhat létre az intézményben.

A Magyar Állami Operaház élére hétfőn kinevezett főigazgató a lap szombati számában közölt interjúban kifejtette: a 8,3 milliárd forint az eddig az intézményre fordított legnagyobb nominális összeg. Az Erkel felújítására szánt 1,7 milliárd forintot azonban nem ezen felül, hanem ebbe foglalva kapták meg. Mivel az ország két legnagyobb színházát a maradékból nem tudnák fenntartani, tárgyalásokat kezdenek a helyzet rendezésére. Továbbá pluszforrásokra pályáznak a jelenleg már szervezés alatt álló iskolai programokhoz.
Az intézményt korábban kormánybiztosként, majd megbízott vezetőként irányító Ókovács Szilveszter beszélt arról is, hogy az egy éve indult kényszerű leépítés gyakorlatilag befejeződött. Az idei évtől 153 új státus létesítésére kaptak engedélyt, de ehhez természetesen elengedhetetlen lesz a büdzsét érintő probléma rendezése.

okovacs

Arra a kérdésre, nem kényelmetlen érzés-e, hogy tavaly csaknem ugyanennyi állás szűnt meg, és most alig egy éven belül fel kell venni dolgozókat, azt válaszolta: ha elhúzódott volna az Erkel-felújítás előkészítése - amire volt esély -, nem érne össze ilyen látványosan a kettő.
Arról, hogy elég-e az öt év mandátum tervei végrehajtására, kifejtette: ha öt évre kap megbízatást az ember, akkor azzal kell gazdálkodni, olyan ívet kell elképzelni, amely nem az ötödik évre ér a csúcsra, hanem már előbb.
"Öt év alatt kell kerek egészet alkotni, szép kupolát, amely mellé legfeljebb egy újabb is elhelyezhető, ha van rá fenntartói akarat. Amit én szeretnék: a büdzsé rendezése, az Erkel megnyitása, az integrált műhely-, raktár- és próbacentrum, az üzemház és az Andrássy úti palota felújítása - 2015-től három nyáron át -, a kísérőprogramok megvalósítása, valamint a repertoár több mint felének lecserélése - mindez elvégezhető öt esztendő alatt, a Jóisten segítségével" - mondta.

Forrás: MTI, Magyar Hírlap

süti beállítások módosítása