A Bolsoj balettigazgatója tudja, ki öntötte le savval

A moszkvai Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója pontosan tudja, hogy ki követte el ellene a savval a merényletet a múlt hónapban, de a hatósági vizsgálat végéig nem kívánja megnevezni a tettest - ezt maga Szergej Filin mondta vasárnap a BBC-nek.

A 42 éves Filint, aki két éve vezeti a Bolsoj balett-társulatát, otthona előtt támadták meg január 18-án. A világhírű moszkvai színház igazgatójának arcába egy álarcos merénylő öntött savas folyadékot, amely Filin mindkét szemét károsította.
A BBC moszkvai tudósítójának adott interjúban - amelyet a brit közszolgálati rádió vasárnap ismertetett - Filin nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy látása mennyire károsodott. Elmondása szerint jobb szeme jelentősebben, bal szeme "valamivel kisebb mértékben" sérült meg a támadásban. Kijelentette: úgy érzi, hogy amikor orvosai majd lehetőséget adnak szemének kinyitására, "van esély rá", hogy látni fogja gyermekeit. "Nagyon szeretnék hinni ebben" - tette hozzá.

filinFilin elmondta azt is, hogy a támadás előtt kapott fenyegetéseket, és ma már úgy gondolja, hogy túl könnyedén söpörte félre ezeket a jelzéseket. Nem hallgatott barátaira sem, akik javasolták, hogy alkalmazzon sofőrt és testőrt is.
A Bolsoj-balett művészeti igazgatója feltárta a BBC-nek, hogy bár szemtől szembe senki nem fenyegette meg, mobiltelefonján azonban folyamatosan zaklatták, e-mail szerverét feltörték, és az onnan kimásolt üzeneteket "teljesen és negatív módon átírva" töltötték fel a Facebook közösségi portálra. "Azt hiszem, ha mindezt komolyabban veszem, és a támadás előjeleként értelmezem, valamint ha legalább egy gépkocsivezetőt felfogadtam volna, akkor (a merénylet) soha nem történt volna meg" - mondta Filin a vasárnapi interjúban.
Az igazgató a támadás lehetséges okait firtató kérdésre csak annyit mondott, hogy valakinek "nyilvánvalóan nem tetszik" az ő tevékenysége, és az, hogy sikereket ért el. A cél az lehetett, hogy hosszú időre eltávolítsák őt művészeti vezetői tisztségéből, és károsítsák a balett hírnevét. "Egyértelműen egy vagy több olyan ember pszichózisáról van szó, akiknek sürgős volt, hogy nekem nagy fájdalmat okozzanak saját személyes ambícióik megvalósítása végett" - tette hozzá.
Arra a kérdésre, van-e elképzelése az elkövető kilétéről, kijelentette, hogy nem csupán gyanakszik, hanem "abszolút biztosan" tudja, hogy ki a tettes. Erről azonban csak akkor kíván beszélni, ha a vizsgálat irányítói is készen állnak a támadó nevének bejelentésére. Jelezte ugyanakkor, hogy megbocsátott mindazoknak, akik kapcsolatban állnak az ellene elkövetett bűncselekménnyel, mert tettükért "majd az Úr fog ítéletet mondani felettük".
Megjegyezte, hogy ha állapota stabil marad, és nem jelentkeznek komolyabb problémák, akkor hétfőn Németországba utazik további kezelésre.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása