Költészet és színészet - Lukács Sándor mesélt

Lukács Sándorral, a Vígszínház társulatának tagjával Az elűzött álom című verseskötetének felolvasóestje kapcsán készített interjút a Zalai Hírlap. Lapszemle.

A Zalai Hírlap cikkéből:
"Bennem egy tőről fakad a két 'tulajdonság', a költészet és a színészet. Az életemről mesélek, a gyerekkor meghatározó élményeitől kezdve a mai napig, vagyis az életem keresztmetszetét mutatom meg a közönségnek"- kezdte Lukács Sándor, aki szerint a színészet nagyon jó táptalaj egy költőnek. "Rengeteg helyen megfordultam, főleg korábban, amikor szezononként 6-7 tévéfilmet csináltam, s a legkülönbözőbb helyeken forgattunk: vidéken, egyszerű emberek között, vagy kórházba orvosok között. A színészet által szerzett tapasztalatot, milliónyi élményt nagyon jól lehet hasznosítani az írásban, a költészetben. Táplálkozom is ebből" - fogalmazott.
A színművész elmondta, hogy az első időkben, amikor elkezdett verseket publikálni, meg kellett azzal küzdenie, hogy népszerű színész. Lukács Sándor azt is elárulta, szerencsére van ideje az alkotásra, készül a hatodik kötetével, aminek már majdnem a fele megvan.

lukacs-sandor

Fotó: Europress

Színészi pályájáról így mesélt: "A főiskola elvégzése után, 1972-ben leszerződtem Várkonyi Zoltán Vígszínházába, immár 41 éve, és mindent megkaptam. Mindig volt lehetőségem, viszonylag fiatalon már vezető színész voltam, szezononként legalább egy főszerepet eljátszhattam. Olyan szerepeket kaptam, amelyekkel tökéletesen elégedett voltam, vagyok." Hozzátette: ha egy jó szerepet kap, ami által a legtöbbet tudja magából adni, akkor teljesen mindegy, hogy színpadi vagy filmszerepet játszik. 

Lukács Sándor a '80-as évek-beli magarországi filmes aranykorról is megemlékezett: "Akkor, ha egy lakótelepi ablakon kinézetünk, mindenhonnan a televíziók szürkéskékes fényét láttuk kiszűrődni. Fantasztikus érzés volt tudni, hogy most azt a filmet nézik, amiben én vagyok a főszereplő. Másnap lementem a közértbe, kértem a kenyeret, egyből mondták a boltosok, hogy 'Jaj, művész úr, láttam a filmet!'. Ebből a szempontból csodaszép világ volt."

A teljes interjú a Zalai Hírlapban olvasható.

süti beállítások módosítása