Parasztopera - Szikszai Rémusz Temesváron rendezett

Pintér Béla Parasztoperáját mutatja be a temesvári Csiky Geregely Magyar Színház február 4-én a Nagyteremben.

"A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz." (Pintér Béla)

Ajánló:

Pintér Béla által írott Parasztopera az utóbbi idők egyik legjobb alternatív színházi darabja, az eredeti előadást pedig, a szerző rendezésében, nem kevesebb mint tíz éve játsszák magyarországi és külföldi színpadokon.

Szikszai Rémusz rendező a darabról:
"Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyonis ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sorsod alakítójává válik. Egy nap, egy esküvő története, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. Egyszerre szép, csúnya, felemelő, megalázó, komikus és tragikus. Tragikomikus." 

parasztopera

Az alkotókról:

Az előadás koreográfusa Katona Gábor. Neve jól ismert a temesvári közönség előtt. A Furniturban koreográfusként dolgozott, korábban pedig ő rendezte a Woody Allen nyomán készült Mellékhatásokat, valamint a Prométheusz című mozgásszínházi előadást is. A budapesti táncos a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc, majd koreográfus szakán végzett, és számos magyarországi, illetve külföldi előadás létrehozásában vett részt.
A Parasztopera díszlettervezője Varga-Járó Ilona. A nagyszalontai születésű képzőművész a kolozsvári Ion Andreescu Vizuális Művészeti Akadémián tanult kerámia szakon, majd színészként is diplomát szerzett. A közönség Vlad Mugur, Silviu Purcărete, Gothár Péter, Tompa Gábor díszlet-, jelmez- vagy maszktervező munkatársaként ismerhette meg.
Kiss Julcsi jelmeztervező a Prométheusz után már másodszorra dolgozik a temesvári társulattal. A neves alkotó rendszeresen dolgozik Magyarországon, az elmúlt években többek között a Bárka Színházban, az Örkény Színházban, a Krétakörnél, Pintér Bélával és a Nézőművészeti Kft.-vel is dolgozott.
Az előadás hangulatvilágának megteremtését szolgálja Mervel Miklós budapesti fénytervezővel való együttműködés is.
Az előadás szereposztásában megjelenik Kiss Attila (Roland), Tokai Andrea (Anya), Lőrincz Rita (Julika), Tasnádi-Sáhy Noémi (Etelka), Éder Enikő (Tündérke), Kocsárdi Levente (Feri), Aszalos Géza (Állomásfőnök), Molnos András Csaba (Cowboy), Mátyás Zsolt Imre (Karvezető), az Apa szerepében pedig felváltva Balázs Attila és Szikszai Rémusz. A zenekar tagjai: Valentina Kohonicz, Dragalina Cristian Csaba, Sonia Ionescu, Desdemona Fehér, Számtartó Zsolt, Cendan Gavril.

süti beállítások módosítása