"Van mondanivalóm" - Dobó Kata mesélt

Dobó Kata színésznőnek már tíz hónapos a kislánya, mégis dolgozik. A Nők Lapjának, illetve a Szabad Földnek adott interjújában arról mesélt, hogy próbál lazítani, hogy érzi magát a pályán és milyen célt tűzött ki. Lapszemle.

“Nagyon örülök annak, ha kívülről úgy tűnik, hogy harmónia és nyugalom vesz körül, de azért a lelkemben olykor viharok is tombolnak. Boldog vagyok, hogy anya lettem, ám ez új felelősséggel jár, óriási nyomást érzek magamon, hogy jól végezzem ezt a legszebb, legizgalmasabb kapcsolatát az életemnek. Megváltozott körülöttem minden - aminek örülök -, de azért vannak napok, amelyek inkább nevezhetők hektikusnak, mint harmonikusak” – mesélte Dobó Kata a Nők Lapjának.
dobo kata

Dobó Kata, fotó: life.hu

Arról, hogyan próbál lazítani, a színésznő elmondta: “Igyekszem naponta jógázni, és ha nincs annyi időm, hogy egy teljes órát a gyakorlásnak tudjak szentelni, akkor megpróbálok a gyakorlatsorból bizonyos elemeket kiemelni, és azokat végezni. Bár ez nem pótolja az egyórás tréninget, segít a feszültség oldásában. A leghatásosabb, ha leülök pár percre, és csak a légzésemre figyelek. Nagyon fontos az életemben az olvasás. Az a típus vagyok, aki egyszerre több könyvbe is belemélyed, ám a kislányom születése óta ez nehezebben kivitelezhető lazítási élmény lett. Időnként annyira fáradt vagyok a nap végére, hogy a komolyabb könyvek helyett könnyedebb irodalmat veszek a kezembe. Az olvasás gyermekkorom óta valójában nem más, mint menekülés a való életből, éppen abba a világba, amiről az adott könyv szól” – számolt be Dobó Kata, aki arról is beszélt, hogyan készül, illetve lazít, ha színházi előadásra megy: “Szeretek autót vezetni. Amikor a színházba tartok, olyan zenét hallgatok, amely éppen azokat az energiákat hozza felszínre belőlem, amelyet a szerep - amit aznap este játszom - megkíván. Például Schiller Stuart Máriájánál komolyzenét hallgattam, most, a Libikóka előadásánál inkább Seal Crazy című albumát teszem be a CD-lejátszóba” – árulta el a színésznő.
A Szabadföld interjújában pedig arról beszélt, mostanában inkább anyuka. “Ennek biológiailag itt volt az ideje, arról nem is beszélve, hogy a kultúra mostohagyerekké vált, színészként sem könnyű mostanság boldogulni. (…) Játszom fővárosi és vidéki színházban is, de hogy ott mi történik, arról szinte csak azok tudnak, akik jegyet váltanak az előadásokra. Tehetséges kollégák vesznek körül, akiket szélesebb körben nem ismernek, mert nem jutnak hozzá televíziós vagy filmes feladatokhoz. Ami pedig a közönséget illeti, mára mindenki megtalálta a neki tetsző játszóhelyeket. Szerencsére a Pinceszínház a felkapott helyek közé tartozik, ahol négy év után újra műsorra került a Libikóka, melyben Szervét Tibor a partnerem. A békéscsabai Jókai Színház is a hátországom lett” – fogalmazott a színésznő a lapnak adott, januári interjújában.
Jordán Tamáson keresztül talált meg Fekete Péter igazgató 2008-ban. Meghívott a Lüzisztraté című zenés vígjáték főszerepére. Azután komolyabb műfajban is bemutatkozhattam, az Elnöknőkben, majd a Stuart Máriában. Boldogan vettem részt ezekben a produkciókban, noha nagyobb országos visszhangot is megérdemeltek volna. De hiába, nálunk működik a kettős mérce. Ezt a saját bőrömön is érzem. Az emberek többsége puszta irigységből alakít ki rólam véleményt, nem pedig az alapján, amit velem szemben tapasztal, mert erre nincs lehetősége. Megfigyeltem, amíg másoknak elég százszázalékos teljesítményt nyújtani, addig nekem kétszáz százalékon kell bizonyítanom” – vélekedett Dobó Kata, aki azt is hozzátette, szabadúszóként lubickol. “Azt azért látom, hogy egy másfajta világ felé tartunk, a nyereségorientált színházaké a jövő. Nekem sem szabad a sült galambra várni, ki kell találnom érdekes projekteket. Van is néhány ötletem. Igazából olyan dologgal szeretnék előállni, amit nem várnak tőlem – sem a szakma, sem a közönség. Most viszont az időm nagy részét Szofival töltöm, saját jövőmön csak éjszaka tudok agyalni. (…) Az motivál, hogy van mondanivalóm, és szeretem a mesterségem. Az a Dobó Kata, akit ismer a közönség, köszönő viszonyban sincs a valódi Dobó Katával. Akkor leszek elégedett, ha a kettőt sikerül egymáshoz közelebb hoznom” – nyilatkozta a színésznő.

Forrás: Nők LapjaSzabadföld

süti beállítások módosítása