A nőkért táncolnak világszerte - Tiltakoznak az erőszak ellen

A One Billion Rising elnevezésű világkampány keretében február 14-én számos nőszervezet, egyesület és a hozzájuk csatlakozók világszerte óriási közös tánc keretében fejezik ki tiltakozásukat és felháborodásukat a nők elleni erőszak miatt. Magyarországon számos nagyvárosban és a fővárosban is megrendezik az eseményt.

Hard times require furious dancing!

Magyar művészek is kampányolnak

Az egész világon átívelő programot Eve Ensler írónő, a Vagina monológok című mű szerzője indította útjára. A szerző arra kéri a bántalmazott nőket és a velük együtt érzőket, hogy lázadjanak fel és az összefogás és tiltakozás jeleként táncoljanak az erőszak megszüntetéséért - fogalmaz a One Billion Rising Budapest közleménye.

letusdance

Magyarországon a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei, nőszervezetek, aktivisták és magánszemélyek szervezésében és részvételével valósul meg a One Billion Rising Budapest esemény, amelyhez. Többek közt Bozsik Yvette táncművész, Kulka János színművész és Kepes András újságíró videóban fogalmazták meg az eseményt támogató üzeneteiket. A One Billion Rising kampány mögé több világsztár is felsorakozott, többek között Jane Fonda Oscar-díjas amerikai színésznő, Robert Redford Oscar-díjas amerikai színész-rendező, a rangos független filmfesztivál, a Sundance alapítója.

A szervezők arra kérnek mindenkit, aki egyetért a program célkitűzésével, csatlakozzon a tánchoz, amelyet Budapesten február 14-én 15 órakor tartanak a Mammut 2 Bevásárló- és Szórakoztató Központ földszintjén, vagy csatlakozzon a pécsi, veszprémi, edelényi, zalaszentgróti vagy gödöllői programhoz. A tánchoz a szervezők előzetesen próbákat tartanak, amelyek időpontjai az esemény Facebook-oldalán lesznek elérhetők az egyéb tudnivalók mellett.

batman Akik nem tudnak részt venni a központi rendezvények valamelyikén, bárhol táncolhatnak: utcán, munkahelyen, iskolában vagy villamoson. Táncukról készítsenek videót és küldjék el az esemény Facebook-oldalára - kérték a szervezők.
Egyúttal felszólították a magyar kormányt, hogy az állam felelősségét elismerve Magyarország csatlakozzon a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről szóló isztambuli egyezményhez.

Jane Fonda így népszerűsíti az akciót blogján:

fonda

Az Európai Parlamentben már táncoltak:

Hol demonstrálhatunk a nőkért?:

 Forrás: Színház.hu, MTI, TV2, http://onebillionrising.org/

süti beállítások módosítása