Bernarda Alba háza Szatmárnémetiben

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem I. éves magiszteri színész szakos hallgatóinak zenés előadására kerül sor Szatmárnémetiben. A Bernarda Alba háza című darabot a színésznövendékek vendégjátékban 2013. február 10-én, vasárnap 17 és 20 órai kezdettel tekinthetik meg a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos stúdiójában.

Ajánló:

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem új évadának első bemutatójában Patkó Éva rendező, a Művészeti Egyetem tanára új kontextusban képzelte el és vitte színre Federico García Lorca Bernarda Alba háza című drámáját. Az előadást dalbetétek, flamenco táncok teszik újszerűvé, de a zenés színrevitel mellett a dráma alaphelyzete megmarad: Spanyolország. Forró nyár. Gyászba öltözött nők tragédiája. 

bernarda

A darabról:

Bernarda Alba házát – férje halála után – jéghideg veremmé változtatja, ugyanis a hagyományoknak megfelelően a nyolcéves gyász ideje alatt a kinti világra néző minden ajtó és ablak becsukódik. A családfő halála megszünteti a lehetőségét annak, hogy lányai ismerkedjenek azzal, ami a házon kívül van. A bezártság túlfűtött vágyakat szül és a rácsok mögé zárt nők sorsának minden pillanata alkalom arra, hogy tragédia történjen, főleg ha mindannyian ugyanabba a férfiba szerelmesek, de csak egyiküknek sikerülhet férjhez menni hozzá. Nőiségük pusztulásra van ítélve, van, aki beletörődik, megalkuszik, de van, akinek csak erősödik a szenvedélye. Sejthető titkok neheze nyomja a szíveket. Bernarda őrködik e titkok fölött, de van, amit ő sem sejthet meg. A huzavona nem tarthat sokáig, mert egy rosszul célzott puskagolyó megállíthatatlanul szerencsétlenséget von maga után.

Bernarda plakat

Az előadás szövege lecsupaszított, legtöbbször rövid és tömör replikák váltják egymást, egybeolvad az érzékeny líra és a feszültség. Ezt a megfeszítettséget oldja adott helyzetekben az előadás humora, játékossága. Lelassított a folyton gyülemlő feszültség robbanása, mindig egy dal, egy poén, egy dúdolás, egy tánc mintha feloldaná, vagy ellenkezőleg, a beépített flamenco-mozdulatok mintha még inkább megfeszítenék.

Az érdeklődők az előadásra 12 lejes egységáron válthatnak jegyet a színház jegypénztárában, hétköznap 10 és 17 óra között, szombaton 10 és 13 óra között, illetve előadás előtt egy órával.

süti beállítások módosítása