Alice Kódországban - Ladik Katalin multimédiás performanszot tart

Alice Kódországban címmel multimédiás performanszot mutat be Ladik Katalin József Attila-díjas költő, performer, színésznő szerdán az Óbudai Társaskörben.

Az Alice-performansz magyarországi ősbemutató. Ladik Katalin hanggal, énekkel, zenével, háttéranimációval, fényekkel adja elő, hogyan hatottak rá Lewis Carroll meséi, az Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban. A mesék élménye vezette el a művésznőt a fogyasztói társadalom kódokkal telerajzolt világába, és a 30 perces performanszban keres kiutat a kódok labirintusából.
Az előadás után Találkozásaim Alice-szal címmel Ladik Katalinnal Aradi József beszélget arról, hogy a meseélményeiből hogyan lettek hangköltemények, majd performanszok, magára ismerhet-e a modern alkotóművész Alice-ban.
A külföldi ősbemutató Lengyelországban, a lódzi kortárs művészeti múzeumban volt tavaly májusban. Az előadást a kanadai Ottawában is megismerhették novemberben az Arts Court Theatre-ben, Alice in Codeland címmel.

ladik katalinLadik Katalin Újvidéken született, költő, performer, színésznő, képzőművész. Írott versei mellett hangkölteményeket és képverseket alkot, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója. Vizuális munkáinak jelentős részét - képverseket, kollázsokat, mail-art alkotásokat, hanglemezeket - nagy nemzetközi gyűjtemények őrzik, mint például a bécsi Kontakt - Die Kunstsammlung, a barcelonai Museu d'Art Contemporani, a budapesti Ludwig Múzeum, a berlini re.act.feminism performansz archívuma, a zágrábi Sudac Gyűjtemény, a belgrádi kortárs művészeti múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum. Versei és hangkölteményei az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában is elérhetők.
Munkásságát több díjjal is elismerték nemcsak Magyarországon, hanem Szerbiában is. Tavaly megkapta a Magyarország Babérkoszorú-díjat. 1992 óta Budapesten él.
Ladik Katalin performansza a 2013 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része, és a Kassák Múzeum az Óbudai Társaskörrel közösen szervezi a programot.

süti beállítások módosítása