'Tűkön ült a konzervatórium' - Moszkvában járt az Operettszínház

Kálmán Imre-emlékkoncerten léptek fel a kedden a Budapesti Operettszínház szólistái a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, ma  Nyizsnyij Novgorodban szerepelnek a Magyar Napokon.

A Csajkovszkijról elnevezett, nemrég felújított konzervatórium több ezer nézőt befogadó koncerttermében Kálmán Imre emlékének szentelt előadáson magyar és orosz operettművészek léptek fel. A Budapesti Operettszínház szólistáit az est ötletgazdája, Kszenyija Zsarko, a Moszkvai Operettszínház vezető karmestere hívta meg Moszkvába.
"A próbát látva egyrészt mindenki rohant lefoglalni a legjobb helyeket, másrészt az egész konzervatóriumi vezetés, a műszakiak, mindenki tűkön ült és amiatt aggódott, hogy mi lesz a mikrofonokkal, a színpaddal. Le akartak beszélni bennünket a táncbetétekről, mert attól féltek, hogy leszakadnak a vezetékek" - idézte fel utólag már nevetve a történteket a népszerű orosz karmesternő. "Az is nagy teher volt, hogy a falakról Bach, Schumann, Beethoven és társaik néztek le ránk" – mesélte nevetve Szendy Szilvi, a Budapesti Operettszínház szólistája, aki Peller Károllyal és a Moszkvai Operettszínház művészeivel Szvetlana Krinyickajával és Pjotr Boriszenkóval együtt szerepel az orosz főváros közönsége előtt.

moszkva operettAz operettestet Kálmán Imre születésének 130. évfordulója jegyében tartották, de az Oroszországban is rendkívül népszerű zeneszerző műveit bemutató koncerten Lehár Ferenc és Huszka Jenő és Johann Strauss művei is felcsendültek. Peller Károly Pjotr Boriszenkóval, a Moszkvai Operettszínház szólistájával adta elő bravúros tánccal, vastaps kíséretében a Csárdáskirálynőből a Jaj, cica eszem azt a csöpp kis szád kezdetű dalt. Sikert aratott a Cirkuszhercegnőből az Induljunk, van egy hely című dal is, vagyis ahogy a művészek hívják, a "székes szám", amelyet ezúttal kétszer kellett megismételni a közönség előtt a karmester kérésére. Szendy Szilvi ezt az akrobatikus produkciót Oszvald Marikától örökölte, és mint elmondta: ezt minden szubrettnek kötelező tudnia otthon, a Budapesti Operettszínházban. A konzervatóriumi operett estet a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központja támogatta. Baranyi András igazgató elmondta, hogy annak a kiváló partnerségnek köszönhetően, amelyet Kszenyija Zsarkóval és a Moszkvai Állami Konzervatóriummal kialakítottak, kétezer ember ünnepelhette a magyar és orosz operettművészek műsorát. Az Operettszínház művészei Moszkvából Nyizsnyij Novgododba utaztak, ahol február 7-én kezdődő Magyar Napokon lépnek fel.
A Budapesti Operettszínház szerint a magyar operett iránti nagy érdeklődésnek és a magyar-orosz kulturális együttműködésnek köszönhetően egy többéves rendezvénysorozat vette kezdetét a keddi moszkvai rendezvénnyel.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása