Halász János váltja L. Simon Lászlót

A Színház.hu információi szerint a mai napon eldőlt, hogy L. Simon Lászlónak mennie kell.

halasz

A hétfői nap folyamán a Népszabadság arról írt, meneszthetik L. Simon László kulturális államtitkárt. A Színház.hu kedden biztos forrásból értesült arról, hogy L. Simon Lászlónak valóban távoznia kell posztjáról. Lapunk értesülései szerint Halász Jánost nevezik ki a helyére.

A Színház.hu informátora megerősítette, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter bizalma megrendült a tárca kulturális államtitkárában. Azt is hozzátette, az alig nyolc hónapja kinevezett államtitkár leváltásának hátterében a Magyar Művészeti Akadémiával való konfliktusa áll.

L. Simon László menesztésének hírét az államtitkár sajtóosztálya nem kívánta kommentálni.

Halász Jánosról:

1995-ben egy időközi választáson választották meg önkormányzati képviselőnek Debrecenben a Fidesz jelöltjeként.
1998 óta országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar megyei 2-es számú választókerület (Debrecen egy része) képviselője, ahol 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben is újraválasztották, a két utóbbi alkalommal a választás első fordulójában. 1998 és 2000 között a Fidesz-frakció Etikai Bizottságának elnöke. 1998 és 2001 között a Társadalmi Szervezetek Bizottságának alelnöke volt, egyúttal elnöke a társadalmi szervezetek támogatásával és a számukra az állami vagyonból ingatlanokat juttató albizottságoknak. Emellett 2000–2001-ben a Fidesz-frakció helyettes vezetője és szóvivője volt.
2002. januárjától, az első Orbán-kormány megbízatásának utolsó hónapjaiban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára volt.
A 2002-es választás után először ismét a Társadalmi Szervezetek Bizottsága, majd ugyanazon év végétől 2010-ig a Kulturális és Sajtóbizottság alelnöke, ismét frakcióvezető-helyettes és frakciószóvivő.
Parlamenti feladatai mellett 2006-tól 2010-ig Debrecen alpolgármestere is volt.
A Fidesz 2010. évi országgyűlési választáson aratott győzelmét követően megalakult második Orbán-kormányban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára lett.

Forrás: Színház.hu, Wikipédia

süti beállítások módosítása