Rendszeresen játsszák a Pass-port trilógiát Szabadkán

Február végétől rendszeresen játssza a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ) a szegedi Maszk Egyesülettel közösen létrehozott, a határ menti létet és kapcsolatokat bemutató Pass-port trilógia előadásait, a színdarabokról és születésükről film is készül.

A színdarabokat a korábbi szegedi és szabadkai premiereket követően február végétől a Kosztolányi Dezső Színházban havonta egymást követő napokon játsszák – mondta Urbán András rendező az uniós támogatással megvalósult színházi projektről tartott pénteki sajtótájékoztatón a csongrádi megyeszékhelyen.
A trilógia előadásaival fesztiválokon is szerepelnek, s a rendező reményei szerint hamarosan arra is lehetőség nyílik, hogy három felvonásos előadásként is bemutassák a művet.
A Pass-port trilógia darabjai arra keresték a választ, hogyan élünk a határ mentén, minek és mire tartjuk magunkat Szegeden és Szabadkán – fogalmazott a művész.

passport

Fotó: Révész Róbert, kosztolányi.org

A közös munkát, melyben a KDSZ társulata mellett a szabadkai Népszínház két szerb színésze, valamint két szegedi művész vett részt, témakeresés, élmény- és tapasztalatgyűjtés előzte meg. A színészek mintegy száz videointerjút készítettek Magyarországon és a Vajdaságban, szociológusok segítségével kérdőíveken vizsgálták a közönség véleményét, s iskolákba is ellátogattak.
A Jászai-díjas rendező hangsúlyozta, bár a témakeresés célja elsősorban az inspirációgyűjtés volt, mégis hasonló konklúziókat vontak le arról, hogyan érzik magukat lakóhelyükön az emberek, és mit gondolnak a határ túloldalán élőkről, mint a térséget vizsgáló szociológiai kutatások.
A trilógia első darabja a Pass-port Szabadka az észak-bácskai város multietnikus közösségének viszonyait vizsgálta, a második előadás, a Pass-port Szeged a magyar-magyar kapcsolatokat igyekezett bemutatni, a záró mű, a Pass-port Európa pedig az itt élők Európával kapcsolatos képzeteit, vágyait, előítéleteit ábrázolta.
A projekt zárásaként az előadások születéséről, a darabokról a leforgatott videointerjúk felhasználásával dokumentumfilm készül.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása