Bombaüzlet - 100 év pesti kabaréja a Tháliában

Kell-e nevetni a kabaréban? - veti fel a kérdést a Thália Színház következő produkciója kapcsán. Benedek Miklós, aki Bombaüzlet címmel dolgozza föl 100 év pesti kabaréját, úgy véli, a kabarénak nem csak a szórakoztatás a dolga...

Nem a kabaré a nevetséges, hanem a világ, amiben élünk. A kabaré pedig egy jelen idejű reakció arra, ami körülvesz minket. Csak akkor van értelme, ha a máról szól - a mához szól. A kabaré nem múzeum. A Bombaüzlet?! nem nosztalgia. Azért, ha már megvették a jegyet, nevethetnek is. Mert lesz min. 10 színész, 90 szerep, 23 szerző... és a zenekar...

Alkotók a darabról:

A darab a műfaj alapvető elvárásain túl történeti áttekintést nyújt a pesti kabaré keletkezésétől napjainkig, felidézve a daliás idők legjelentősebb szerzőinek, legendás alakjainak emlékezetes pillanatait, örökérvényű, sokat idézet mondásait.
A klasszikus pesti kabaré művészi vonzerejét akkor sem vesztette el, ha számos kihívója jelent meg a kulturális életben. Hisszük és reméljük, hogy e sajátosan magyar műfaj az angolszász kultúrából érkező stand-up-pal szemben is képes megőrizni a vonzerejét, becsábítani a műfaj egyre idősödő közönsége mellett az új nézői csoportokat is.

bombauzlet

Benedek Miklós rendező a kabaréról:

"Máson nevettek a hetvenes években, másként néztek a nyolcvanas- és kilencvenes években is. Nagyon szkeptikus vagyok, visszajöhet-e még az a fajta polgári miliő, ami a magyar kabarét jellemezte - gondolok itt Nagy Endrére, Gábor Andorra vagy Békeffire. Az igazi kabarétréfákban filozófia van, politika, konfliktus, dráma. Erre ma már valahogy nincs idő. Nézze meg a reklámokat vagy akár a stand-uposokat. Mindent gyorsan kell, hamar túl lenni rajta. Az már, hogy végigüljenek egy tízperces kabarét, aminek van eleje, közepe és vége nem működik. Nem igazán bízom ebben, pedig azon vagyok. Azért is csinálom már sok éve, mert szeretném, ha csak tíz ember lenne, aki azt mondja, ez még mindig jó. Ez a fajta színház nekem a vérembe ivódott gyerekkoromban. És bár mindig megígérem, hogy sose csinálok többet, most megint belevágtam egy újabba. De pontosan ezt a kérdést vetem föl én is, hogy szükség van-e rá, temessük-e vagy sem. Én valahol a kettő között vacilálok: el is temetem magamban, de mégis próbálom újjáéleszteni". Folytatás tartalmi partnerünk oldalán, a Fidelio.hu-n.

benedek miklos

Bombaüzlet!?
- 100 év pesti kabaréja –
Bemutató: 2013. március 29.
Összeállította és szerkesztette: Benedek Miklós és Benedek Albert
Tervezett szereposztás:
Schell Judit
Cserhalmi György
Szombathy Gyula
Vida Péter
Kálid Artúr
Józsa Imre
Szegezdi Róbert
Müller Júlia
Kovács Vanda
Janklovics Péter
Dinyés Dániel és zenekara
Díszlet – és jelmeztervező: Dévényi Rita
Koreográfus: Szabó Andrea
Zenei vezető: Dinyés Dániel
Rendező: Benedek Miklós

süti beállítások módosítása