Az álom és a valóság határán - Peer Gynt érkezik a Trafóba

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a budapesti Forte Társulat közös produkciója, a Peer Gynt Horváth Csaba rendezésében vendégszerepel a Trafó Kortárs Művészetek Házában február 19-én és 20-án.

Az előadás sajátos látványvilágát a rendező állandó munkatársai, Milorad Krstić szlovén festő- és multimédia-művész, valamint Benedek Mari jelmeztervező álmodták meg. "Ibsen filozofikusan költői világát ezúttal a szöveg, a tánc és a zene egységéből gyúrt komplex színházi nyelv hivatott megteremteni. Az álom és a valóság határán egyensúlyozó mese, expresszív képekben a testek, a hangok, a mozgás és a színészi játék összhangja által ígér izgalmas színházi élményt" - olvasható az előadás ismertetőjében.

A darabot - amely a 2012/2013-as évad első bemutatója volt a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban - két változatban tűzték műsorra: Peer Gynt szerepében Balázs Attilával, a színház igazgató-színészével, illetve a Forte Társulat tagjával, Krisztik Csabával. (A Trafóban a címszerepet február 19-én Balázs Attila, 20-án Krisztik Csaba játssza.)
Az előadást a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon is bemutatták tavaly októberben, akkor az MTI-nek Balázs Attila elmondta, hogy a rendező a főszereplő különböző jellemvonásait akarja hangsúlyozni a két színész szerepeltetésével. A két előadásban a többi szereplő ugyanazt játssza, a környezet, a szituációk ugyanazok, viszont a hangsúlyok máshol vannak.
Balázs Attila szerint Krisztik Csaba Peer Gyntjében nagyobb hangsúlyt kap a fiatalosság, az ő alakítása pedig Peer Gynt élettapasztalatát emeli ki.
"Nagyon jó hatással volt a produkcióra ez a kettőzés. Nem volt rivalizálás közöttünk, segítettük egymást, egyes hangsúlyokat ellestünk egymástól, vagy éppen az ellentéteket erősítettük fel" - mondta.

Így készült az előadás - WERKFILM!

Krisztik Csaba pedig úgy fogalmazott: Ahogy Peer Gynt is rengeteget utazik, úgy én is, a szöveget 3 különböző országban tanultam. Elhangzik egy mondat a gomböntő jelenetben, épp mikor az élete összegzését látjuk, “miféle új szokást eszeltetek ki itt, míg én külföldön csatangoltam, kicsit.” Ez mindig nagyon kedves nekem". 

A két társulat találkozása sem okozott nehézséget, hiszen évek óta figyelemmel kísérik egymás előadásait, a színészek pedig közös műhelymunka keretében is készültek az Peer Gyntre.
 A darabot Kúnos László és Rakovszky Zsuzsa fordításában játsszák, az előadásban a címszerep alakítója mellett Zarnóczai Gizella, Simkó Katalin, Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Éder Enikő, Tasnádi-Sáhy Noémi, Tar Mónika, Andrássy Máté, Aszalos Géza, Fehér László, Nagy Norbert, Kiss Attila, Vati Tamás és Baczó Tünde játszik.

Forrás: MTI, Trafó

süti beállítások módosítása