Újra Esterházy hősnő lesz Majsai-Nyilas Tünde

Esterházy Péter Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk című prózai művét múlt év októberében állította színpadra a Vígszínház, Majsai-Nyilas Tünde főszereplésével. A darab most újra látható, akár ma este!

tunde3

Majsai-Nyilas Tünde az olvasópróbán

A Vígszínház új Házi Színpadi bemutatója azt a hagyományt követi, melyben az elmúlt évek során több fontos szépirodalmi mű került bemutatásra monodráma változatban. Ezek közül a két legutóbbi Camus: A pestis és Szepes Mária: Vörös oroszlán című regényének színpadi változata volt, melyeket nagy sikerrel játszanak.

tunde

A műről:

Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk című műve 1987-ben jelent meg először, és azóta több kiadást élt meg. Esterházy a Tizenhét hattyúk című regényében egy szép, fiatal és rendkívül tehetséges írónő, Csokonai Lili bőrébe bújt, aki elmeséli banális szerelmi történetét, mely az 1980-as években játszódik. Egy árván maradt lány sivár, profán kálváriája elevenedik meg, akivel kikezd a nevelőapja, majd takarítónő lesz, szép ruhákról, illatszerekről és szerelemről ábrándozik, elveszti szüzességét, nős ember szeretője lesz, majd később a test és a lélek csábításainak egyaránt engedve a legkülönfélébb kalandokba keveredik.

majsai nyilastunde
Esterházyról:
Esterházy Péter a kortárs magyar irodalom egyik legkiválóbb alkotója. A szerző drámaírói munkássága szorosan összefonódik a Vígszínházzal, hiszen első színpadi bemutatója 1996-ban a Búcsúszimfónia volt, mely a Vígszínház drámapályázatának győztes darabjaként került színpadra Zsótér Sándor rendezésében. Később, 2000-ben szintén a Vígszínház mutatta be Egy nő című írásából készült monodrámát Igó Éva főszereplésével. 2008-ban pedig a Pesti Színházban került színpadra a Rubens és a nemeukledeszi asszonyok című műve Szikora János rendezésében.

csokonailili

Kritikus szemmel a produkcióról:

"Éppen negyedszázada, hogy Esterházy Péter bősz nyomozásra késztette a korabeli irodalmi életet azzal, hogy egy ismeretlen szerző, Csokonai Lili munkájaként jelentette meg a Tizenhét hattyúkat. Akkoriban a rejtélyről és annak megfejtéséről szinte több szó esett, mint magáról a regényről. Mára mindez a mű kapcsán megemlítendő érdekességgé szelídült, Csokonai Lili alakja pedig beépült az irodalmi köztudatba, valahová Weöres Sándor Psychéje mellé, sőt, azóta botrányos életű húga is született Spiegelmann Laura személyében. 
A Tizenhét hattyúk fiktív önéletrajz, voltaképpen banális, néhol melodramatikus történet egy húszéves lányról, hányatott gyermekkoráról, szerelméről a nős újságíróval, az őt kerekes székbe kényszerítő balesetről, magára maradásáról. És persze sokkal több annál: sorstragédia és női mitológia. Az 1980-as években játszódó történethez azonban a szerző egyedi, archaizáló, a XVIII. századi önéletírókat felidéző nyelvet teremtett. A műből készült monodrámának éppen az lehet az egyik legfontosabb kérdése, hogy ez a nyelv hogy tud megszólalni a színpadon, mennyire követhető és átélhető. Majsai-Nyilas Tünde megszólaltatja. Kell néhány perc, míg rááll a fülünk, de attól kezdve Csokonai Lili természetes nyelvévé, beszédmódjává válik - egyszerűen jó hallgatni.
Sopsits Árpád rendezése néhány karakteres jelzéssel jelöli ki az önvallomás koordinátarendszerét". Turbuly Lilla írását a Színház.net-en olvashatják.

Mikor látható az előadás?

2013. február 15. (péntek) 19:30
2013. február 28. (csütörtök) 19:30
2013. március 16. (szombat) 19:30
2013. március 27. (szerda) 19:30

 

süti beállítások módosítása