One Billion Rising - A nőkért táncoltak Valentin napon

Február 14-én rendezték meg a One Billion Rising, azaz Egymillió Nő Ébredése eseményt, hogy együtt, a nők táncával tiltakozzanak az őket érő erőszak ellen.

Mindenkinek jó táncot, bárhol is teszi, otthon, munkehelyen, szabadban vagy csak fejben. "Egymilliárd nő bántalmazása - szégyen. Egymilliárd nő tánca - forradalom! /Eve Ensler/

azert

A Női Érdek és tagszervezetei, aktivisták és önkéntesek szervezték a „One Billion Rising Budapest” akciót, melynek keretében egy világméretű kampányhoz csatlakozva közös tánccal hívták fel a figyelmet a nők és lánygyermekek elleni erőszakra.

A magyar V-dayről:

A V-Day kampányt, Eve Ensler, a „Vagina monológok” szerzője indította útjára évekkel ezelőtt. Az idei azonban sorsfordító év volt, hiszen Indiában a sorozatos csoportos nemi erőszak elleni tömeges éhségsztrájkok, Mexikóban az eltűnt, meggyilkolt lányaikat kereső szülők tüntetései újra százmilliók figyelmét fordította a világ jelenlegi legnagyobb emberi jogi jogsértésére: a nőkkel és leánygyerekekkel való évről évre nyilvánvalóbb erőszakos bánásmódra, bántalmazásra a világ szinte minden pontján.

Nagy Bandó András gondolatai az akcióról:

"Sok sorompót törtünk át, megváltoztattuk a témáról folytatott diskurzust, visszaköveteltük a történeteinket és a hangunkat, de még mindig nem szedtük elemeire az erőszak kulturális alapjait, és nem teremtettünk helyette mást. Nem hatoltunk be annak a gondolkodásnak a mélyére, amely minden kultúrában engedélyt ad az erőszakra, elvárja az erőszakot, és erőszakra buzdít" - írta a Vagina Monológok 2007-es kiadásához Eve Ensler. Azt is hozzátette: "Még nem választottunk olyan vezetőt, és nem választottak minket olyan vezetővé, aki elég bátor ahhoz, hogy a nők elleni erőszak megszűnését kampányának vagy hivatali tevékenységének központi elemévé tegye. Még nem értük el, hogy a nők elleni erőszakot abnormálisnak, rendkívülinek, elfogadhatatlannak tartsák az emberek" - hívta fel a figyelmet korábban az írónő.

Nagy Írisz, a Pécsi Balett táncosa a kezdeményezésről:

Ensler szerint 2013-ban új korszak kezdődik ebben a női jogokért folyó harcban: „Ez a mozgalom olyan erővel söpört végig a világon, amilyenre még nem láttunk példát. Száznyolcvankét országban egész közösségek tervezték, hogy felemelik a szavukat, és tánccal fejezik ki dühüket és álmaikat. Nem tudhatjuk még, hogy mi történik majd, amikor egymilliárd nő és férfi demonstrál mindenhol a világon ugyanazon a napon. Azt viszont tudjuk, hogy már az előkészületek is katalizáltak egy olyan mozgalmat, amelyet nem lehet többé letagadni, mint ahogy az erőszakot sem” – fogalmazott Eve Ensler.

"Elég volt" - Charlize Theron is üzent:
A One billion rising esemény szervezője, Keveházi Kata pedig úgy nyilatkozott, reméli, hogy lesz folytatása a kezdeményezésnek: "2012 októberében az Európai Női Lobbi (EWL) alelnöke, Rada Boric, egy igen színes horvát “artivista” (az angol art-activist kifejezésből), hívta fel a figyelmet Eve Ensler kampányára. Rada performance-ában láttam évekkel ezelőtt először a Vagina monológokat, ami elemi erővel korbácsolja fel az érzelmeket: dühöt, kétségbeesést, keserűséget, fájdalmat, aggódást, részvétet. Mindazt, amit maga a kampány is át kíván adni: nem nézhetjük, tűrhetjük tétlenül a nők százmillióinak megalázását, életük tönkretételét, kiszolgáltatottságukat. Hogyan lehetséges, hogy a nőt okolja a társadalom keleten és nyugaton, ha erőszak éri?(...) Az esemény sikerénél talán csak azt remélem jobban, hogy lesz folytatása is ennek a közös munkának. Ez az összetartó médiás, szervező és szakértő team sokat tehet azért, hogy valóban méltó szerephez juthassanak a nők a magyar társadalomban" - fejtette ki egy interjúban Keveházi Kata.
Forrás: One Billion Rising

süti beállítások módosítása