Édes fiaim - Kerényi-rendezés a József Attila Színházban

Kerényi Imre rendezésében mutatta be a József Attila Színház Arthur Miller: Édes fiaim című drámáját február 9-én. A darabot legközelebb

A József Attila Színház ajánlója:

Létezhet-e fájdalom, lelkiismeret-furdalás, mely egy életen keresztül elkíséri az embert? Bolond-e egy anya, ha nem tudja el fogadni édes fia halálát, melyet soha senki nem tudott bizonyítani?

A háborúban Joe Keller elveszítette Larry fiát, ám felesége ezt képtelen elfogadni. Három éve hazavárja a mindenki számára halottnak vélt fiút. Ugyan másik gyermeke, Chris becsületes ifjúvá vált, apja vállalkozásában dolgozik, otthon maradt a szülői házban, mégsem boldog a Keller család. Nem tudnak felejteni.
Egy nap vendég érkezik a házba, Ann, Larry volt mennyasszonya, aki Chrissel új életet tervez. Ez hosszú idő óta kettőjük titka, s egyben gondja, miképpen jelentik be a frigyet, amit nem csupán a Keller család, hanem Ann fivére, George sem képes elfogadni. Ráadásul édesapjuk börtönben ül három esztendeje, Joe Keller hibájából. Hol lakozik hát az igazság? Hol lelheti meg a fiatal pár a boldogságát? Ki tudja már, hogy az amerikai kisvárosban ki az igazi bűnös, ki az ártatlan?
Miller alkotása olyan mély emberi, erkölcsi problémákat feszeget ebben a műben, mint a becsület, a szeretet hatalma, vagy a háború személyre szabott problematikája. A már-már krimibe forduló történet izgalmas estét ígér.

Kerényi Imre az Inforádiónak nyilatkozott a darabról. Itt meghallgathatja.

huvosvolgyi ildiko

Hűvösvölgyi Ildikó a próbákról így mesélt:

- Most mutatta be a József Attila Színház az Édes fiaim című darabot, amelyben Ön is szerepel.
Hűvösvölgyi Ildikó: Igen, Sue Baylisst, az orvos feleségét játszom. A darabbal és a szereppel is másodszor találkozom, ugyanis három évvel ezelőtt játszottuk már Sopronban. Akkor is imádtam ezt az előadást, most aztán pedig még jobban. A színész számára fontos, hogy újra tudjon fogalmazni egy szerepet. Mindannyian beleesünk abba a hibába, hogy visszajönnek a régi hangsúlyok, gesztusaink, de ettől meg kell szabadulni, nemcsak azért, mert új partnereim vannak, hanem azért is, mert ez egy másik előadás. A színjáték attól csodálatos, hogy merünk megújulni. Hiába vagyok én negyven éve a pályán, minden nap újra kell harcolni azért, hogy lehántsam magamról a felesleges manírt és valamit újra tudjak fogalmazni egyszerűen, tisztán, őszintén.
- Hogy érezte magát a próbákon?
- Hálás vagyok, hogy olyan emberekkel lehetek egy színpadon, mint Schnell Ádám, aki a férjemet játssza, Balogh Anna, akit nagyon régóta csodálok, mint énekesnőt a Madách Színházban, de partnerként most találkozunk először, és jó megint együtt lenni a régi csapattal, Piros Ildikóval, Huszti Péterrel és Kerényi Imrével, aki már harmadszorra rendezi ezt az előadást. Nagyon jó volt a munkafolyamat. Elárulom, gyakorlatilag augusztus óta próbálok - ez az ötödik bemutatóm lesz ebben az évadban és még nincs vége -, s bár elfáradtam, inspirál, hogy ilyen nagyszerű kollégákkal találkozhatok.
- Először játszik a József Attila Színházban.
- Ez is érdekes, mert főiskolásként ide akartak szerződtetni, de aztán az életem másként alakult. Mentem a Madách Színházba, a Turay Ida Színházba, mentem Sopronba és most egyszer csak itt is vagyok. Ezen a színpadon közönség előtt még soha nem játszottam, nagyon izgalmas lesz.
- Izgul még a premierek előtt?
- Egyfolytában. Megállás nélkül! A mai napig borzasztó fontos számomra mindegyik szerepem. Én nem tudok kimenni úgy a színpadra, hogy előtte pletykálunk, majd egyszer csak ott vagyok. Ez nem minősít, mert van, aki képes erre és fantasztikusan alakít. Nekem viszont szükségem van arra, hogy át tudjak lényegülni, hogy gondolatban, lélekben ott legyek. Ebben a szerepben például a féltékenységen van nagy hangsúly. A folytatást itt olvashatja.

Az előadásról képekben:

edes fiaim01

1.

edes fiaim02

2.

edes fiaim03

3.

edes fiaim04

4.

edes fiaim05

5.

edes fiaim06

6.

edes fiaim07

7.

edes fiaim08

8.

edes fiaim09

9.

edes fiaim10

10.

edes fiaim11

11.

 Arthur Miller: Édes fiaim

Színmű két felvonásban
Joe Keller   HUSZTI PÉTER 
Kate Keller   PIROS ILDIKÓ 
Chris Keller   VICZIÁN OTTÓ 
Ann Deuer   BALOGH ANNA
George Deuer   ZÖLD CSABA
Dr. Jim Bayliss   SCHNELL ÁDÁM 
Sue Bayliss   HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ
Frank Lubey   ÖMBÖLI PÁL
Lydia Lubey   TÉBI MÁRTA
Játéktér: Kerényi Imre
Jelmez: Kovács Yvette Alida
Rendező: Kerényi Imre

Színmű két felvonásban:
Előadás időpontok:
2013. február 26. 19.00 óra
2013. március 1. 19.00 óra
2013. március 14. 19.00 óra 

süti beállítások módosítása