Székelyudvarhelyen mutatják be Szálinger új darabját

Ősbemutatóra készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház: Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját viszik színre Telihay Péter rendezésében.

A február 21-i bemutatóról a rendező az MTI-nek elmondta: különleges tehetséggel és bölcsességgel megírt történet, hiszen a politikához van kötődése, de nem ez a lényege, ugyanis magánéleti történetsorozatról szól, amely több párhuzamos történet révén megmutatja, milyen mélyen nyúl bele a politika az emberek magánéletébe. Kiderül, milyen könnyen tönkre lehet tenni rengeteg életet azáltal, hogy a politikának megvannak a maga szabályai és "különös" erkölcsei - mondta a rendező. Hozzátette: a cím ellenére nem hétköznapi szinten aktuális a darab, hanem "mélyáramokat" ragad meg.

szalinger

Szálinger Balázs

A rendező reményét fejezte ki, hogy a székelyudvarhelyi előadás alapján "fel fogják fedezni" Magyarországon is a darabot, hiszen jó szerepek vannak benne, rendkívül szellemes annak ellenére, hogy a humora bonyolult és drámailag mély műről van szó. "A szerző több olyan történetet ír meg, amelynek során a néző megrendül, később nevet, ismét megrendül, majd újból nevet" - mondta a rendező, aki szerint egy színdarabnak az a nagy erénye, amikor a közönség egyszerre tud nevetni és sírni.
Telihay Péter küldetésének tekinti a magyar kortárs drámák bemutatását. Mint mondta, megszállottan keresi a magyar műveket függetlenül attól, hogy Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben vagy Kárpátalján íródtak. "Megszállottan hiszem, hogy a magyar darabokat, ha csak kicsit is színpadképesek, be kell mutatni" - mondta. Rámutatott: az elmúlt időszakban a kortárs magyar drámaírók megannyi friss áramot és fuvallatot hoztak be a drámairodalomba, ezért meg kell jelenniük a színpadon, hiszen szükségünk van rájuk.

telihayTelihay Péter

A rendező először dolgozik a székelyudvarhelyi társulattal, amelyről elmondta, hogy jó összetételű és fantáziagazdagon dolgozik. A székelyudvarhelyi előadás egyik aktualitása az, hogy Szálinger Balázs szorosan kötődik az erdélyi élethez, hiszen sok időt töltött Kolozsváron és Székelyföldön - fűzte hozzá a rendező.

A szerző a Köztársaság című alkotásáért 2012-ben megkapta Az évad legjobb magyar drámája díjat a Színházi Dramaturgok Céhétől.

süti beállítások módosítása