Saját "Oscar-díjat" alapított az operavilág

Saját nemzetközi díjat alapított az operavilág: a The International Opera Awards, röviden a The Operas első győztesei április 22-én vehetik át az elismerést Londonban.

A Harry Hyman brit üzletember és az Opera Magazine által közösen megálmodott díjat 23 kategóriában osztják ki, az "opera világában tevékenykedő előadók, producerek és társulatok teljesítményének elismeréseként". Mint azt a magazin szerkesztője, John Allison elmondta, reméli, hogy a díjak segítenek elismerést hozni a műfajnak egy olyan időszakban, amikor a magán- és az állami támogatások csökkenése miatt nagyon sok operaház küzd a fennmaradásért.

operaAz Angol Nemzeti Opera, a brit főváros két vezető társulatának egyike, januárban jelentette be, hogy tavaly kilenc százalékkal csökkent a látogatottsága és a magánszférából érkező támogatások összege is visszaesett, míg a Párizsi Opera igazgatója, Nicolas Joel nyilvánosan bírálta a francia kulturális tárca által felvázolt megszorításokat és elmondta, 2015-ben nem kívánja megújítani szerződését.
"Az operaházak rendkívül keményen dolgoznak, a művészek pedig az életüket és a lelküket is beleteszik a munkájukba, ám rengeteg olyan jó előadás van, amely észrevétlen marad és nem kapja meg a neki kijáró figyelmet, elismerést" - fogalmazott a szerkesztő. Allison szerint a díj további célja, hogy segítsen támogatást találni az új és feltörekvő művészeknek, akik egyelőre nehezen élnek meg a munkájukból, és az érdemeltén jóval kisebb figyelmet kapnak.
Az április 22-ei gálán egyebek mellett a legjobb női énekes, férfi énekes, karmester, operatársulat és kórus kategóriákban hirdetnek győztest, valamint életmű- és közönség díjat is kiosztanak. A fiatal énekesek tanulmányi ösztöndíjat is kapnak a rangos elismerés mellé. Az alapítók szerint a díjakat ezentúl minden évben kiosztják.
A legjobb férfi énekes kategória döntősei között szerepel Aleksandrs Antonenko, Piotr Beczala, Joseph Calleja, Jonas Kaufmann, Luca Pisaroni és Bryn Terfel. A nőknél Sarah Connolly, Joyce DiDonato, Evelyn Herlitzius, Catherine Naglestad, Nina Stemme és Beatrice Uria-Monzon közül fog kikerülni a végső győztes.
A karmesterek versenyében Richard Farnes, Antonio Pappano, Ingo Metzmacher, Christian Thielemann és Nicola Luisotti alkotja a döntős mezőnyt. Az operatársulatok kategóriájában a Frankfurti Opera, a Lyoni Nemzeti Opera, a Stuttgarti Állami Opera, a moszkvai Sztanyiszlavszkij zenés színház és a Theater an der Wien közül hirdetnek győztest.
Mint Allison elmondta, több mint 1500 jelölés érkezett 41 országból, a tízfős szakértői zsűrit pedig kritikusok, operaház-igazgatók és énekesek alkotják.

süti beállítások módosítása