Javaslatot tett a szegedi kulturális bizottság - Herczeget és Gyüdit támogatják

A közgyűlés kulturális bizottsága szerdán meghallgatta a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói posztjára pályázó jelölteket, valamint a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói székéért indulók dolgozatairól is vitázott. A szabadtéri esetében Herczeg Tamás, a színház direktori pályázatánál pedig Gyüdi Sándor támogatása mellett voksolt a testület. A végső döntést a február 22-i közgyűlés hozza majd meg.

A Szegedma.hu híre:

A kulturális bizottság a Dóm téri fesztivál igazgatói posztjára pályázók közül kettőt, Herczeg Tamást és Kelemen Csabát nyílt, Orbán Zoltánt zárt ülésen hallgatta meg. 
Az ülés nyílt részében Herczeg Tamás arról beszélt, hogy a legnagyobb egységre, a Dóm térre helyezték a hangsúlyt a pályázatban Harangozó Gyula, művészeti igazgatójelölttel együtt, de a csökkenő támogatásokhoz kellett igazítani az elképzeléseket. „Csak akkor van lehetőség a színvonalat fenntartani, ha valamit radikálisan megváltoztatunk. A szabadtérin túl, még két hónapig is játszani kellene a produkciót, utaztatnánk azokat” – emelte ki, melyhez Harangozó hozzáfűzte, hogy ezt úgy képzelnék el, hogy közös produkciókat hoznának létre producerirodákkal.
Kelemen Csaba azt emelte ki beszámolójában, hogy a szabadtéri nézőinek 66 százaléka nem szegedi, így a döntés túlnyúlik a városon, országos jelentőségű. „A hangsúly, egy igazi magyar, szellemi központ létrehozásán lenne, ami a hagyományt folytatja. Magyar nagy, filozófiai műveket kell játszani, vonzóvá téve azokat és bekapcsolva a munkába a határon túli szakmát is” – hangsúlyozta kiemelve, hogy ő minden területen számítana a Szegedi Nemzeti Színház teljes társulatára.
A testület zárt ülésen azt a határozatot hozta, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói székére két pályázatot javasol megfontolásra a közgyűlés számára. Első helyen Herczeg Tamás dolgozatát 7 igen és 1 nem arányban, második helyen pedig Kelemen Csaba dolgozatát 6 igen és 2 nem arányban. A szegedi színház igazgatói székéért indulók közül pedig Gyüdi Sándor pályázatát támogatja a grémium 7 igennel, 1 tartózkodás mellett.

Forrás: Szegedma.hu

süti beállítások módosítása