Orlai Tibor: "Bízom az alkotótársaimban"

Orlai Tibor producerrel beszélgetett a Dívány.hu. Szemléztük.

A Dívány.hu cikkéből:
Orlai Tibor orvosi műszerek gyártásával foglalkozott, amikor egy baráti felkérésnek eleget téve elvállalta Eszenyi Enikő E-Tangójának produceri teendőit. Orlai Tibor erről így mesélt: "Nagy élvezetet jelentett ez a közös munka, mert egy számomra teljesen ismeretlen világgal kellett megismerkednem. Enikő mellett tanultam meg a színház működését, építettem ki a kapcsolatrendszert és ismerkedtem meg a média belső világával is, de egyáltalán nem gondoltam akkoriban azon, hogy valaha ez a munka tölti ki száz százalékban az életemet. Együttműködésünk során évek alatt négy színházi előadás, egy könyv, és egy lemez született. Nagyon tartalmas, izgalmas tanulóévek voltak" - számolt be a producer.
orlai tibor

Fotó: Szécsi István, Dívány.hu

Orlai Tibor azt is elárulta, nála alapelv, hogy nem folyik bele művészi kérdésekbe. "Amikor kiválasztom az alkotótársaimat, onnantól kezdve a bizalmamat beléjük helyeztem, se jogom, se erkölcsi lehetőségem nincs arra, (legalábbis az én olvasatomban), hogy beleszóljak a munkájukba. Elmegyek a próbákra, ha valamire szükség van segítek, igyekszem a biztos hátteret garantálni. A főpróbahéten már igyekszem naponta résztvenni, mert úgy érzem, azon már jelen kell lennie a gazdának. De amúgy egyáltalán nem szólok bele a művészi munkába. Egyrészt nincs meg a képesítésem, én egy közgazdász vagyok, nem művész ember, másrészt nem tartom tisztességesnek azokkal szemben, akikkel megállapodtam. Bennük bízom, hiszen azért kapták meg a feladatot" - hangsúlyozta Orlai Tibor.
"Állami támogatás nélkül hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számít, hogy egy előadás sikeres lesz-e, vagy hogy a befektetett tőke mennyi idő alatt térül meg, de soha nem helyezek siker szempontot művészi munka elé" -szögezte le a producer, aki arról is beszélt, hogy sok esetben színészek, rendezők keresik meg kész tervekkel, és ha tetszik, akkor elfogadja őket. "Ha viszont olyan jön ami sikerrel kecsegtet, de nem illik a koncepciónkba, akkor arra nemet mondok, még akkor is, ha közönségsiker lehetne" - tette hozzá Orlai Tibor.

Itt még többet megtudhat a producer munkájáról. 

süti beállítások módosítása