Valentin-napi lakatolás a kecskeméti színháznál

Különleges meglepetéssel készült a kecskeméti Katona József Színház az idei Valentin-napra. Február 14-én délután ugyanis felavatták a színházépület mellett a Szerelem Lakat Kaput, melyre elsőként színész párok és érdeklődő kecskemétiek helyezték fel az örök hűségüket jelképező lakatokat.

A kapuavatás pillanatait Porogi Ádám színművész szavalata tette még hangulatosabbá. Emellett a teátrum kedvezményes jegyvásárlási akcióval is készült az ünnepre: ezen a napon bármely kisszínházi előadásra egy áráért lehetett két jegyet váltani. Sőt, a népszerű közösségi oldalon játékot is hirdettek: azok a párok, akik február 16-áig a legjobb, Szerelem Kapunál készült fotókat osztják meg magukról a színház üzenőfalán, színházjegyet és cd-lemezt nyerhetnek.

szerelem kapuDe hogyan vélekednek a Szerelem Kapuról és a Valentin-napról a színészek?
Danyi Judit: Mi azóta ünnepeljük a Valentin-napot, amióta szokássá vált Magyarországon. Ezen a napon mindig megajándékozzuk egymást: én idén csokoládét kaptam a férjemtől (Hegedűs Zoltán színművésztől – a szerk.), viszonzásképpen szív alakú piskótát sütöttem. Szerintem kedves ötlet a Szerelem Kapu, kíváncsi vagyok, mennyire válik majd hagyománnyá, hány lakat gyűlik össze az évek során?
Fazakas Géza: A Valentin-nap egy amerikai ünnep, s nekem egy kicsit furcsa, hogy hazánkban is ennyire elterjedt. Mi nem is szoktunk megemlékezni róla. De számomra Évivel minden nap, sőt az egész életünk egy Valentin-nap! A Szerelem Kapu felavatására és a lakatolásra ezért szívesen vállalkoztunk. Mi már összekötöttük az életünket egy pár éve, szeretjük is egymást, és most ezzel a lakattal is megerősítjük a köteléket.
Magyar Éva: Ha pedig összeveszünk, én majd leveszem a lakatot, ebből Géza is tudni fogja, hogy baj van – tette hozzá viccelődve a színésznő.
Csizmadia László: Mi már nagyon régóta egy párt alkotunk: 1987-ben szerettünk egymásba, 1999-ben pedig össze is házasodtunk. Kedveljük a Valentin-ünnepet, minden évben meg is emlékezünk róla – inkább, mint a nőnapról, mert azt az ünnepet nem kedvelem. Február 14-én általában apróságokkal köszöntjük fel egymást. Az idén ettől sajnos el kell tekintenünk, mert Tünde ma este dolgozik (Frigyesi Tünde – a szerk.), de azért ittunk a Szerelmesek Napjára egy János áldást, és eljöttünk a Szerelem Kapuhoz is a lakatolásra.
Frigyesi Tünde: Szerintem nagyon kedves dolog, hogy a párok közös lakattal fejezhetik ki szerelmüket a kapunál Valentin-napon. Ettől függetlenül nem különösebben szeretem az Amerikából átvett ünnepeket, mint például a Halloweent és a Valentin-napot. Mi arra törekszünk, hogy minden nap szeressük egymást, ne csak ezen az egy napon!
Felföldi István díszletfestő: Szerintem Kecskemét a szerelmesek városa – bár szerelmesek mindenhol vannak, én itt nevelkedtem, itt nőttem fel, és a szerelem is ide köt. Úgy vélem, a Valentin-napnak nem az ajándékozás a lényege, ennek ellenére kisebb meglepetésekkel szoktunk készülni egymás számára a párommal. Fontos, hogy minden nap szeressük és tiszteljük egymást!

Forrás: kecskemetikatona.husüti beállítások módosítása