Emlékérem a táncház-módszer tiszteletére

Ezüstérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak emlékére, hogy a táncház módszer szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségek listáján - olvasható a szerdai Magyar Közlönyben.

A 3000 forintos ezüst emlékérme február 28-án jelenik meg. Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 milliméter, széle recézett.
Az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a Magyarország felirat, alsó köriratban a 3000 forint értékjelzés olvasható. A felső körirat alatt bal oldalon a verdejel (BP.), jobb oldalon a verési évszám (2013) olvasható. A középmezőben hímzett széki tulipán motívum látható.

emlekerme tanchaz modszer

Az emlékérme hátlapjának szélén a magyar táncház módszer körirat olvasható. A középmezőben, kissé balra egymást átkarolva táncoló párok - egy fiatal és egy gyermek pár - ábrázolása látható népviseletben. A táncoló párok ábrázolásától jobbra lent Szilos András tervezőművész mesterjegye látható. 

Az emlékérméből 4 ezer darab készíthető, különleges - úgynevezett proof - technológiával - olvasható a Magyar Közlönyben.
Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének  illetékes kormányközi bizottsága 2011 novemberében vette fel a táncház módszert a szellemi kulturális örökségének listájára. A testület a "Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe" vette fel a táncház módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása