Tompa Gábor San Diegóban rendezett

Az UC San Diego Theatre&Dance társulata Luigi Pirandello Ma este rögtönzünk című drámáját mutatja be február 22-én Tompa Gábor rendezésében San Diegóban, a La Jolla Playhouse Mandell Weiss termében. 

p1436678670-4

A premierről:

Ma este rögtönzünk Pirandello ‘színház-a-színházban’ típusú drámáinak egyike: egy társulat egy regény nyomán született szöveg alapján rögtönöz. A sokrétű színházi felfedezőút számos eszközt alkalmaz, a közönség közvetlen megszólításától a narráción és a pantomimon át egészen a zenéig. Az előadás főbb szerepeiben Jack Mikesell, Katie McGehee, Michael Hammond, Regan Linton és William Hodgson láthatók. Az előadás díszletét Natalie Khuen, a jelmezeket Tijana Porobic tervezte. A fényterv Chris Lundahl munkája, a zenei összeállítást Melanie Chen készítette.

p1436456344-4 

Tompa Gábor legutóbb a 168 órának nyilatkozott:

(...) Színházának életébe beleszólt a politika bármikor is az elmúlt két évtizedben?
- Sosem korlátozott bennünket a hatalom. Furcsamód, a szélsőséges kolozsvári magyar körök több keresztes hadjáratot indítottak színházunk ellen. Nemzetellenesnek, nemzetikultúra-ellenesnek kiáltottak ki minket. Folyamatosan bírálták színház- és műsorpolitikánkat. Abszurd, de a román színházi szakma állt ki mellettünk! A legtöbb gyalázkodó azonban nem látta egyetlen előadásunkat sem... Mindenesetre nekünk, művészeknek nem szabad politikailag elkötelezni magunkat.
A kolozsvári színház is támogatta, hogy Alföldi Róbert maradjon a Nemzeti Színház igazgatója. Ezzel nyíltan politikai szerepet vállaltak, nem?
- Inkább az Alföldi eltávolítására tett törvénytelen, lejárató hadjáratokon alapuló kísérletek ellen szóltunk. Jogsértő esetekben mindig fel kell emelni a szavunkat, ki kell állnunk a szakma mellett.
Egyébként hírlett, hogy önt is meg akarta nyerni a magyar kormány a budapesti Nemzeti Színház élére.
- Csakhogy ez nem így volt. Sosem akartam pályázni. Épp elég nekem a kolozsvári színház. Közben a San Diegó-i egyetemen rendező szakot vezetek. Idővel, energiával sem bírnám. Különben annak idején Magyar Bálint, amikor miniszter volt, felkért, pályázzak a Nemzeti Színház igazgatói posztjára. Nem vállaltam, de leírtam néhány oldalon, milyennek képzelem a mai, korszerű nemzeti színházat. Afféle nemzetközi drámaművészeti központként. Alföldi Róbertnek is voltak hasonló elképzelései. Ám ma már nem számítanak szakmai szempontok, oly mértékben uralja a politika a művészetet Magyarországon. Rendkívül károsnak tartom, hogy politikai lojalitás alapján döntenek a művészeti intézmények sorsáról, vezetéséről.

A teljes interjút itt olvashatják.

Forrás: Színház.hu, 168 óra

süti beállítások módosítása