"A varázslás fogott meg a munkában" - a győri szcenikus mesélt

Czechmeister Lászlót, a Győri Nemzeti Színház közelmúltban Magyar Teátrum Díjjal kitüntetett szcenikusát kérdezte a Győr+. Lapszemle.

A Győr+ cikkéből:

„Nem vagyok jobb lakatos, mint a lakatostár vezetője, nem vagyok okosabb festő, nem vagyok ügyesebb asztalos. Csapatmunka folyik a színfalak mögött” - hangsúlyozta Czechmeister László.

„Mikor tavasszal kiírják a következő évad műsorát, akkor készítünk egy gyártási tervet. A bemutatók előtt körülbelül három hónappal egyeztetek a tervezővel és a rendezővel. Ezután tartunk egy állítópróbát a régi díszletekből, majd a tervező műszaki és látványrajzait lefordítom lakatosra, asztalosra. Kigondolom, miből készül, hogy működik, és kiszámolom, mennyibe kerül. Ezután jön a birkózás, ha túlléptük a költségvetést, valakinek engedni kell. Szó szerint fogyókúrára fogjuk a tárgyakat a súly és az anyagköltség miatt" - mesélte a győri színház szcenikusa.

czechmester laszlo

Fotó: Marcali Gábor

A szakember hangsúlyozta, nagyon oda kell figyelni mindenre, hiszen bármikor elé léphetnek a színészek a tárgyaknak, bármi leeshet, összetörhet, elakadhat, beszorulhat. „Veszélyes üzem a színház, de mi tudjuk, mit kell annak érdekében tenni, hogy ne legyen baj” – szögezte le.

„A varázslás fogott meg igazán a munkában. Hiszen akkor jó a díszlet, ha természetesnek hat, ha nem jut a nézők eszébe, hogy az adott tárgy mögött legalább 20 ember erőlködik, hogy elmozduljon. Főleg a musicalirodalomnál egyre inkább filmszerűbben változnak a dolgok. A színházban nincs lehetetlen, csak tehetetlen” – mondta Czechmeister László.

Forrás: Győr+


süti beállítások módosítása